Η χαμηλή αξία των συναλλαγών που «ταλαιπωρεί» τη χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες ημέρες έχει επαναφέρει ως θέμα συζήτησης τη μείωση του ωραρίου της συνεδρίασης, η οποία σήμερα έχει διάρκεια περίπου επτά ώρες, αφού ξεκινά στις 10.30 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 17.20, και, αν υπολογιστεί και η διαδικασία εκκαθάρισης, ξεπερνά τις οκτώ ώρες. Ηδη ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του την Παρασκευή ζητεί από τον πρόεδρο του ΧΑ και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλο τη σύντμηση της διάρκειας της συνεδρίασης.

«Τζίροι των 150 εκατ. ευρώ δεν είναι δυνατόν να απλωθούν σε μια συνεδρίαση επτά ωρών» αναφέρουν traders που βιώνουν καθημερινά την κατάσταση των ισχνών συναλλαγών και επισημαίνουν ότι, εκτός από το ίδιο το γεγονός, προβληματική είναι και η δομή των συναλλαγών και εξηγούν ότι «το 1/3 των μετοχών βρίσκεται στα Ειδικά Χαρακτηριστικά και σε Επιτήρηση, ενώ οι μετοχές του FΤSΕ 20 αντιπροσωπεύουν το 80% του ημερήσιου τζίρου». Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι συναλλαγές στα παράγωγα έχουν «πιάσει πάτο».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αλλαγή του ωραρίου ήταν τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν επεκτάθηκε ως τις 17.20

ώστε η ελληνική αγορά να προλαβαίνει το άνοιγμα της Wall Street (16.30). Στην επιστολή του ο ΣΜΕΧΑ προτείνει να ανοίγει η συνεδρίαση δύο ώρες αργότερα, δηλαδή στις 13.00, έτσι ώστε να αυξηθεί η αξία διαπραγμάτευσης ανά μονάδα χρόνου αλλά και για να έχουν χρόνο οι υπάλληλοι των χρηματιστηριακών να συζητούν και να ενημερώνουν πελάτες, κάτι το οποίο σήμερα δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Βεβαίως υπάρχουν και αυτόνομες φωνές που εκτιμούν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση της ελληνικής αγοράς με τη Wall Street και θεωρούν ότι, αν η συνεδρίαση μαζί με τις δημοπρασίες ολοκληρώνονταν εν όψει και του καλοκαιριού στις 16.30, θα ήταν καλύτερα και δεν θα «κρέμαγαν» οι συναλλαγές, που έτσι κι αλλιώς κορυφώνονται στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίασης. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο βεβαίως θα συγκέντρωνε την αντίδραση των τραπεζικών ΑΧΕ που κάνουν συναλλαγές με μεγάλους θεσμικούς του εξωτερικού και προτιμούν οι συναλλαγές να τελειώνουν όσο το δυνατόν αργότερα.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Καπράλος ανέφερε ότι είναι ανοικτός σε κάθε πρόταση η οποία θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί. «Οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον των μελών, των επενδυτών και των εκδοτριών εταιρειών. Θα πρέπει να σταθμιστούν όλες οι παράμετροι,να ακουστούν όλες οι φωνές και ό,τι αποφασιστεί να είναι προς το καλό της αγοράς» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια δέσμευση από τον FΤSΕ για τη διάρκεια της συνεδρίασης και είναι στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης του ΧΑ η αλλαγή του ωραρίου, αν τελικώς προκριθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από το Χρηματιστήριο επισημαίνουν επίσης ότι θα πρέπει σε μια τέτοια απόφαση να έχουν λόγο και οι ξένοι επενδυτές, που σήμερα ελέγχουν το 50% της κεφαλαιοποίησης και υπάρχουν συνεδριάσεις όπου κάνουν πάνω από το 60% των συναλλαγών. Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης δήλωσε στο «Βήμα» σχετικά: «Εμείς προτείναμε να ξεκινά η συνεδρίαση δύο ώρες αργότερα αλλά συζητάμε και άλλες προτάσεις, π.χ. μία ώρα αργότερα στο άνοιγμα και μία ώρα νωρίτερα στο κλείσιμο, αρκεί να μειωθεί η διάρκεια, που σήμερα δεν εξυπηρετεί κανέναν».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2010 ως σήμερα η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 209 εκατ. ευρώ από 206 εκατ. ευρώ το 2009, αλλά παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι από την αρχή του 2011, με τη φορολόγηση των κερδών από τις συναλλαγές επί μετοχών κατά 20% (αν η αγοραπωλησία γίνει εντός ενός έτους), μοιραία θα μειωθεί ο τζίρος και θα πρέπει η διοίκηση του ΧΑ να λάβει υπόψη της και αυτή την παράμετρο στη συζήτηση περί προσαρμογής του ωραρίου ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.