Νέα επίθεση δέχθηκαν χθες ευρώ, μετοχές και ομόλογα στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς εντείνονται εκ νέου οι ανησυχίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της προβλήματα εν μέσω ύφεσης και κοινωνικής αναταραχής, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων. «Λάδι στη φωτιά» έριξε ο επικεφαλής της Deutsche Βank κ. ΓιόζεφΑκερμαν , ο οποίος αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της, παρά την ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ, αλλά και η νέα προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Μoody΄s για «πολλαπλή υποβάθμιση» της ελληνικής οικονομίας.

«Αμφιβάλλω κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές της σε μακροπρόθεσμη βάση» τόνισε ο κ. Ακερμαν, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω πίεσης προς τις κυβερνήσεις της για μείωση των ελλειμμάτων. «Αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Ελλάδα δεν λύσουν το πρόβλημα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής των υποχρεώσεών της» πρόσθεσε ο ίδιος. Οι δηλώσεις του γερμανού τραπεζίτη προκάλεσαν σημαντικές πιέσεις στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε μέσα στην ημέρα σε χαμηλό 17 μηνών, ως και τα 1,2433 δολάρια.

Αμεση ήταν η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στις παραπάνω εκτιμήσεις, με την εκπρόσωπό της κυρία Σαμπίν Χέιμπαχ να τονίζει ότι «η Γερμανία δεν έχει καμία αμφιβολία για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα τα επόμενα χρόνια» . Προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα δημιούργησε και η προειδοποίηση της Μoody΄s για προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολογίας της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Οι αναλυτές τής δίνουν πιθανότητες 80% στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, λόγω του αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και των δυσχερειών εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που δημιουργούν οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα λιτότητας.

Στις αγορές ομολόγων των χωρώνμελών της ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα και χρέη σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις, στέλνοντας σε υψηλότερα επίπεδα το spread τους (διαφορά απόδοσης) από τα αντίστοιχα γερμανικά. Για τον δεκαετή τίτλο του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε στις 490 μονάδες με ημερήσια άνοδο της τάξεως των 45 μονάδων, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τους ισπανικούς και πορτογαλικούς τίτλους αναρριχήθηκε σε 180 και 110 μονάδες αντίστοιχα. «Τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στις αγορές ομολόγων, μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ,έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί, ενώ τα συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου συνεχίζουν να υποβόσκουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Σκούριας, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.