Ανησυχία προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η χθεσινή ισχυρότατη έκρηξη βόμβας με μία ελαφρά τραυματία έξω από τις παλαιές γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, η οποία θεωρείται «μήνυμα συμπαράστασης» προς τους κρατουμένους του «Επαναστατικού Αγώνα». Η έκρηξη σημειώθηκε στις 22.12 εξωτερικά της περίφραξης των φυλακών, στην οδό Γρ. Λαμπράκη. Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις 21.47, όπου άγνωστος ανέφερε ότι σε 27 λεπτά θα εκραγεί βόμβα, τονίζοντας ότι «δεν είναι φάρσα» και ζητώντας να εκκενωθεί παρακείμενη πολυκατοικία. Αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης απέκλεισαν την περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και εκκένωσαν την πολυκατοικία που βρίσκεται απέναντι από το υποδειχθέν σημείο.

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε σε τεράστια ακτίνα. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών γύρω από τις φυλακές. Από τα θραύσματα τζαμαριών τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι μια 22χρονη, η οποία την ώρα εκείνη βρισκόταν στο διαμέρισμά της στον 1ο όροφο πολυκατοικίας της Γρ. Λαμπράκη. Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο και αποχώρησε μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μαύρο σακ βουαγιάζ σε «σκοτεινό σημείο», εφαπτόμενο στην περίφραξη των φυλακών. Σκοπιά δεν υπήρχε σε εκείνο το σημείο, ενώ άμεσα συγκεντρώθηκε το υλικό από τις κάμερες που παρατηρούν περιμετρικά των φυλακών τον χώρο.

«Πυρήνες» με «Θέληση»… «Ταξιαρχίας»
Η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει πίσω από την επίθεση «θύλακο» που έχει μείνει αλώβητος μετά τις τελευταίες συλλήψεις. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι να πρόκειται για έργο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία τοποθετεί συνήθως τις βόμβες σε τσάντες και τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», όπως συνέβη χθες. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την έκρηξη, μάλιστα, μοιάζουν με εκείνες της επίθεσης στην Εθνική Ασφαλιστική στη λεωφόρο Συγγρού στις 27 Δεκεμβρίου 2009, την ευθύνη της οποίας είχαν αναλάβει οι «Πυρήνες». Ανώτατα στελέχη εξέταζαν επίσης σοβαρά την περίπτωση της «Επαναστατικής Ταξιαρχίας» που είχε προχωρήσει σε εμπρηστικές επιθέσεις την περίοδο 2006-2007, μεταξύ των οποίων και εκείνη έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού μετά την πρώτη απόδραση- τον Ιούνιο του 2006- των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι. Ερευνάται και το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση», η οποία από το 2004 έχει προχωρήσει σε έξι βομβιστικές επιθέσεις.