Υπάρχουν κάποια πανεπιστημιακά κέντρα που μπορούν να προβλέψουν τα γεγονότα και κυρίως τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από τις αγορές ή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Ενα από αυτά, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που διοργάνωσε στις αίθουσές του διήμερο σεμινάριο με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης. Το σημαντικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέστειλε τις προσκλήσεις σε επιλεγμένες προσωπικότητες, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, για το συγκεκριμένο θέμα πριν από τρεις μήνες. Ετσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος βρέθηκε στην Οξφόρδη, κλεισμένος επί έξι ώρες στο Πανεπιστήμιο, να εξηγεί σε φοιτητές, σε καθηγητές, αλλά και σε πορτογάλους πολιτικούς όχι μόνο γιατί προσφύγαμε στον μηχανισμό στήριξης, αλλά και τις επιπτώσεις που είχε στη χώρα μας η μη τιθάσευση τα τελευταία πέντε χρόνια του δημόσιου χρέους.

Η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στην Αγγλία ίσως να είχε μοναδικό ενδιαφέρον το τι ακριβώς είπε στους φοιτητές, αν δεν υπήρχε και μια εκτός προγράμματος συνάντησή του σε ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου με 10 έλληνες εφοπλιστές. Τι όμως συζητήθηκε; Ο κ. Πάγκαλος βρήκε την πρόσκληση ως μια ευκαιρία να ενεργοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων εφοπλιστών για την Ελλάδα, έτσι και πήγε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι πίεσε τους εφοπλιστές να ανοίξουν το πουγκί τους προς την Ελλάδα, πλην όμως οι εφοπλιστές είχαν τα παράπονά τους. Εκτός του ότι παραπονέθηκαν για τη γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα μας και καθιστούν τις επενδύσεις χρονοβόρες, εξέφρασαν την απορία τους για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου στα θέματα ναυτιλίας.

Δ εν είχαν παράπονα, όπως θα περίμενε κανείς, για το ότι έχει καταργηθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά επειδή, όπως είπαν, έχουν μπερδευτεί με το ποιος έχει τις αρμοδιότητες και ποιες αρμοδιότητες υφίστανται πλέον. Πάντως η συνάντηση με τους δέκα πιο πλούσιους εφοπλιστές στην ιδιωτική αυτή λέσχη του Λονδίνου ήταν ικανοποιητική, όπως χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές.

Στο σεμινάριο του Πανεπιστημίου πέραν του κ. Πάγκαλου συμμετείχαν και άλλοι Ελληνες, όπως η κυρία Καλυψώ Νικολαΐδη, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (ήταν η μοναδική Ελληνίδα μεταξύ των εννέα «σοφών» που είχε επιλέξει το 2009 ο κ. Φελίπε Γκονζάλεθ για να στελεχώσει μια επιτροπή που είχε αναλάβει να εξετάσει το μέλλον της Ευρώπης), ο κ. Οθ. Αναστασάκης , διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Κολεγίου Σεντ Αντονις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και ο κ. Δ. Σωτηρόπουλος, αρμόδιος διεθνών πολιτικών σχέσεων του ίδιου Πανεπιστημίου.