Το άγριο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση θα συνεχιστεί και τις ερχόμενες εβδομάδες. Σε όσες περιπτώσεις καταλογίζονται πρόστιμα, τα ονόματα των φοροφυγάδων θα δημοσιοποιούνται παρά τις αντιδράσεις. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνονται σε τακτικά διαστήματα, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του «πρωινού καφέ», με στόχο να εμπεδωθεί το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης. Αποτελεί δηλαδή κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και όχι απλώς πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από την προηγούμενη φορά που κυβέρνηση αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ονόματα φοροφυγάδων.

Η χθεσινή δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα γιατρών που φοροδιαφεύγουν θεωρήθηκε από ορισμένους επικοινωνιακό πυροτέχνημα και επικρίθηκε επειδή καταστρέφει την υπόληψη καταξιωμένων γιατρών. Επιπλέον στη λίστα έχουν ενοποιηθεί διάφορες κατηγορίες φοροδιαφυγής, ενώ για ορισμένους γιατρούς έχουν αναφερθεί μόνο τα αρχικά των ονομάτων τους. «Θα μπορούσαν να πιεστούν οι γιατροί και να πληρώσουν τα πρόστιμα χωρίς να διαπομπεύονται» λένε όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, μεταξύ των οποίων και μέλη του Κοινοβουλίου.

Αντί άλλης απαντήσεως το υπουργείο Οικονομικών αντιτείνει τα δεκάδες τηλεφωνήματα που δέχθηκε χθες το κέντρο του υπουργείου μόλις έγιναν γνωστές οι λίστες, από πολίτες οι οποίοι επαινούσαν την ηγεσία του, λέγοντας «μη σταματάτε, να συνεχίσετε», «να τους πιάσετε όλους, όχι μόνο τους γιατρούς». Οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, π.χ. έχουν εντοπιστεί καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων οι οποίοι έχουν πιαστεί σε δύο συνεχόμενους ελέγχους να μην κόβουν αποδείξεις. Επίσης αρχίζουν να φτιάχνονται λίστες με επαγγελματίες που δεν απέδιδαν ΦΠΑ.

Σύντομα θα μπουν και τα πρώτα «λουκέτα», αλλά και πινακίδες σε εισόδους ότι γραφεία και επιχειρήσεις κλείνουν λόγω φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΥΠΕΕ σκοπεύει να κλείσει επιχειρήσεις που έχουν παρανομήσει για διάστημα το οποίο κυμαίνεται από 15 ημέρες ως και έναν μήνα. Προς το παρόν έχουν επιβληθεί βαριά πρόστιμα στους γιατρούς που φοροδιαφεύγουν.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού υπάρχει η άποψη ότι σε αυτή τη συγκυρία που ζητούνται σκληρές και οδυνηρές θυσίες από τους πολίτες θα πρέπει και οι υπουργοί, ο καθένας στον τομέα του, να δείχνουν καθημερινά δείγματα γραφής ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μια τάξη στη χώρα. Παρά τις επικρίσεις που ακούγονται ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, που βρίσκεται κάθε ημέρα σε επαφή με τη βάση του κόμματος, θεωρεί ότι στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. «Ο κόσμος θέλει αίμα» λένε. Υπάρχουν ορισμένοι όμως που προβληματίζονται αν η δημοσιοποίηση ονομάτων είναι νόμιμη και θεωρούν ότι αν δεν τεθούν κάποια όρια κινδυνεύει να μετατραπεί η κοινωνία σε… Κολοσσαίο.