Ηαπόφασηγια αποχώρησή από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς και ηατζέντα της επικείμενης Γενικής Συνέλευση του ΟΤΕ (24/5) θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του υπουργού ΟικονομικώνΓ. Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείαςΠ. Βουρλούμη.

Η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Αιτιολογώντας την απόφασή της αυτή, ανακοίνωσε ότι «έχει σαν στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους (του ΟΤΕ), τη μείωση της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών (στις αμερικανικές αρχές) και τη συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αγορά που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ρευστότητα για τις μετοχές του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη απόφαση υπάρχει ενόχληση στην κυβέρνηση,καθώςο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε ενημερωθεί επισήμως.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεργασία δεν αποκλείεται να συζητηθούν η αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, η πρόθεση του Οργανισμού για νέα εθελουσία έξοδο, οι υποχρεώσεις του ΟΤΕ έναντι του ΙΚΑ για την προηγούμενη εθελουσία αποχώρηση, η άρση της μονιμότητας του προσωπικού, το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου, αλλά και διοικητικές αλλαγές.

Βάσει της συμφωνίας Ελληνικού Δημοσίου – Deutsche Telekom, η κυβέρνηση προτείνει πέντε μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, όσα και η Deutsche Telekom που ελέγχει το 30%. Όσο παραμένει ο κ. Βουρλούμης η θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου είναι κοινή. Σε ενδεχόμενο αποχωρήσεώς του η θέση του θα διαχωριζόταν. Το Δημόσιο θα πρότεινε υποψήφιο για τη θέση του προέδρου, ενώ η Deutsche Telekom για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα πρόσωπα θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής.

Σημειώνεται πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει στο παρελθόν διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και έχει εμπειρία σε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του. Τα ανωτέρω δε θέματα απασχολούν το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και ΟΤΕ, αλλά ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα.