Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την αρνητική δημοσιότητα που έχει δοθεί για τη χώρα το τελευταίο διάστημα ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)κ. Γ.Δρακόπουλος.

– Ποιες κρίνετε ότι είναι οι απαραίτητες ενέργειες για την αναστροφή του κλίματος που πλήττει τον ελληνικό τουρισμό; «Σε επίπεδο επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού υπάρχει ήδη μια “δημιουργική αναστάτωση”, η οποία εκφράζεται με την παρουσίαση του καλύτερου εαυτού μας στους επισκέπτες της χώρας μας. Η καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών και ο βαθμός που θα τους πείσουμε για τις ειλικρινείς προθέσεις και προσπάθειές μας για να έχουν καλές διακοπές θα επηρεάσουν καταλυτικά το μήνυμα που αυτοί θα μεταφέρουν πίσω στις πατρίδες τους. Παράλληλα όμως χρειάζεται και μια συντονισμένη παρέμβαση σε επίπεδο διεθνών ΜΜΕ. Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πρώτη είδηση παντού και τα ΜΜΕ διψάνε για ειδήσεις που αφορούν τη χώρα μας. Είναι μοναδική ευκαιρία να περάσουμε κάποια μηνύματα τα οποία θα αποδώσουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης που θα βρουν και θα απολαύσουν οι επισκέπτες της χώρας μας και η οποία δεν είναι άλλη από διακοπές σε μια ειρηνική, φιλήσυχη και ασφαλή χώρα».

– Ποιες είναι οι μεταβολές στις χώρες προέλευσης του ελληνικού τουρισμού και στην εσωτερική αγορά;

«Σε επίπεδο γεωγραφικών αγορών σημαντική υστέρηση παρουσιάζει η γερμανική αγορά για τους γνωστούς λόγους. Από την άλλη μεριά, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν οι αγορές της Ρωσίας, Ουκρανίας και γενικότερα των χωρών CΙS. Η αύξηση μπορεί να επιτευχθεί με εντυπωσιακά γοργότερους ρυθμούς αν επιλυθούν τα διάφορα μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία χορήγησης βίζας και τα οποία αποτελούν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για τη ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Για να έχουμε πλήρη εικόνα του θέματος, η Ελλάδα προσελκύει 300.000 Ρώσους, ενώ η Τουρκία περί τα 2.000.000. Μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% τη διαφορά, κάτι που ακούγεται φιλόδοξο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο αν επιλύσουμε το θέμα της βίζας. Να σημειωθεί ότι από την αρχή της χρονιάς η Τουρκία δεν απαιτεί βίζα από τους Ρώσους». – Ποια θεωρείτε τα πιο ενδεικτικά στοιχεία της φετινής τουριστικής περιόδου;

«Αν θα έπρεπε να επισημάνουμε τρία στοιχεία, τρεις παράγοντες, η φετινή τουριστική περίοδος χαρακτηρίζεται και επηρεάζεται από, πρώτον, την πρωτοφανή αρνητική διεθνή δημοσιότητα που δόθηκε συνολικά για τη χώρα μας, δεύτερον, από τις πέρα κάθε λογικής ενέργειες κομματικών και συνδικαλιστικών μειοψηφιών που βλάπτουν τη χώρα και την κοινωνία μας και, τρίτον, από μια πρωτοφανή αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού να αποδείξουν ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα που αξίζει να επισκεφθεί κάθε πολίτης του κόσμου».