Μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μάλιστα «ταχύρρυθμης» υιοθετεί η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μέτρα για την περιστολή των δημοσίων δαπανών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μείωση κατά 5% των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση της φορολογίας ιδιωτών και επιχειρήσεων έως και 2,5%, καθώς και του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 7,3% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και στο 4,6% το 2011. «Φορολογική θύελλα» χαρακτηρίζει ο πορτογαλικός Τύπος τα έκτακτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Σόκρατες δήλωσεότι «τα μέτρα είναι κρίσιμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και τη θωράκιση της οικονομίας» . Προηγουμένως είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Πέδρο Πάσος Κοέλιο ότι οι βουλευτές του ΡSD θα υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη για την έγκριση των νέων μέτρων, καθώς το κυβερνών κόμμα (ΡS) δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου.

«Ζητώ απ΄ όλους τους συμπατριώτες μου να καταβάλουν αυτή την προσπάθεια για την προάσπιση της χώρας, του ευρώ και της Ευρώπης» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Σόκρατες.

Υπογράμμισε δε ότι η μείωση των αποδοχών δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αιρετών εκπροσώπων και μη.

Ετσι θα περικοπούν οι ετήσιες αποδοχές των 230 βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης, καθώς και του συνόλου των αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον αυξάνεται η φορολογία εισοδήματος σε όλες τις κλίμακες κατά 1,5%, ενώ επιβάλλεται πρόσθετος φόρος επί των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών κατά 2,5%. Η νέα δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ από το 20% στο 21%, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά δύο δισ. ευρώ, ενώ από την περιστολή των δαπανών θα εξοικονομηθούν 15 δισ. ευρώ ως το 2011.

Αντίθετα με τη συναινετική στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, το σύνολο των εργατικών συνδικάτων προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πρόκειται για το δεύτερο «πακέτο λιτότητας» που υιοθετεί η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους.

Τον περασμένο Μάρτιο ο πορτογάλος πρωθυπουργός κατέθεσε φορολογικό νομοσχέδιο που προέβλεπε πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και μείωση της φοροαπαλλαγής για τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχει ρήσεις. Ο ίδιος είχε δεσμευτεί τότε ότι «δεν θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία εκτός από τα εισοδήματα άνω των 150.000», υπεραμυνόμενος του «δίκαιου και ισότιμου προγράμματος αναδιανομής του πλούτου».

Στη γειτονική Ισπανία, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο συναντήθηκε χθες με συνδικαλιστικούς φορείς μετά την ανακοίνωση αντίστοιχων μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μετά την τρίωρη όμως συζήτηση οι συνδικαλιστές δήλωσαν «απολύτως αντίθετοι» με τα μέτρα περικοπής των μισθών του Δημοσίου και επέμειναν στην οργάνωση κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα. Οι ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων προήγγειλαν επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις από τις 20 Μαΐου, ενώ η συνομοσπονδία των εργατών UGΤ προγραμματίζει απεργία για τις 2 Ιουνίου.