Τις ευθύνες των υπουργών της ΝΔ επιθυμεί να αναδείξει η κυβέρνηση μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές, αλλά και από τους φακέλους που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τα υπουργεία. Τα στοιχεία που προκύπτουν τα επεξεργάζεται με μεγάλη μυστικότητα η κυβέρνηση και αναμένονται αποκαλύψεις με ιδιαίτερη βαρύτητα, οι οποίες θα αναδείξουν τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Εκτός από τις δύο επιτροπές που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπαιδίου- οι εργασίες των οποίων έχουν παραταθεί για να αποτραπεί κάθε πιθανότητα παραγραφής-, στο τέλος Μαΐου θα συσταθεί και η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι στόχος τους δεν είναι να καταστήσουν κατηγορουμένους με κάθε μέσον πρώην υπουργούς. Ωστόσο, προσθέτουν, δεν πρόκειται να κουκουλωθεί κανένα σκάνδαλο ούτε να αποκρυβούν ευθύνες. «Θα ερευνηθούν οι πάντες και τα πάντα» λένε και προσθέτουν ότι από τις εξεταστικές επιτροπές έχουν ήδη προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και οι αλλαγές τις οποίες προωθεί ο κ. Χ. Καστανίδης για την αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες», για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και για το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας.

Χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επεσήμανε: «Πέρα από τα θεσμικά, υπάρχει και το περί δικαίου αίσθημα. Είναι ένα κλίμα που επικρατεί και εντείνεται. Εμείς είμαστε μέρος της λύσης, όχι μέρος του προβλήματος. Αυτό βεβαίως πρέπει να αποδειχθεί- και θα αποδειχθεί, καθώς θα βλέπει ο ελληνικός λαός ότιΔικαιοσύνη υπάρχει, και παίρνει “σάρκα και οστά” μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, από το πολιτικό προσωπικό της χώραςμέχρι τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ιδιώτες, που πιθανώς έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς και που αντιμετωπίζονται με τρόπο αποφασιστικό» .

Αλλά και ο κ. Γ.Πεταλωτής επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χαριστεί σε κανέναν. «Η πολιτική βούλησή μας είναι να διερευνήσουμε- και να διερευνήσει η Δικαιοσύνη από ένα σημείο και πέρα- οποιοδήποτε στοιχείο ποινικής παραβατικότητας προκύψει από τις εξεταστικές επιτροπές. Δεν θα κάνουμε πίσω, οτιδήποτε και αν συναντήσουμε μπροστά μας, οποιοδήποτε πολιτικό ή μη πρόσωπο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου χθες εστάλη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας ο πρώτος φάκελος με υπόθεση διασπάθισης περίπου 200.000

ευρώ από κοινοτικές επιδοτήσεις. Η υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επανεξετάσουν όλες τις επιδοτήσεις των ετών 2006- 2008. Ανάλογοι έλεγχοι διενεργούνται και στα υπόλοιπα υπουργεία.