Διαδικασίες-εξπρές για την προώθηση των μεγάλων επενδυτικών πρότζεκτ- στα πρότυπα της περιόδου προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνωνπροωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, αλλά και από τη συζήτηση που έγινε χθες κατά τη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, την ευθύνη θα αναλάβει για λόγους παράκαμψης κάθε γραφειοκρατικής διαδικασίας ή άλλου κωλύματος διυπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και της κυρίας Λούκας Κατσέλη, οι αρμοδιότητες της οποίας ουσιαστικά ψαλιδίζονται, ενώ τη συνολική εποπτεία θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετική εισήγηση είχε γίνει παλαιότερα από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Δ.Ρέππα, ενώ στο θέμα επανήλθε χθες ο κ. Α. Λοβέρδος προς το τέλος της συζήτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί σχετική επεξεργασία στην Ηρώδου Αττικού 19 και βάσει αυτής ο κ. Γ. Παπανδρέ- ου αποδέχθηκε την αναγκαιότητα της ρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε στον κ. Ευ. Βενιζέλο η κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου που θα προσδιορίζει τις διαδικασίες για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων, δεδομένου ότι ήταν ο συντάκτης του σχετικού νόμου που εφαρμόστηκε και στην περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διευκρίνιζε χθες ότι δεν τίθεται ζήτημα αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από την κυρία Κατσέλη, αλλά πρόκειται για την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών, ενώ η ίδια η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι τα περί περιορισμού των αρμοδιοτήτων της είναι «ευφάνταστα σενάρια» και ότι η ίδια συναίνεσε για τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Στη συνεδρίαση κατέστη εκ νέου σαφές ότι το χάσμα μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών είναι αγεφύρωτο, με την κυρία Κατσέλη να επιρρίπτει ουσιαστικά την ευθύνη για τις αυξήσεις των τιμών στον κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (μίλησε χαρακτηριστικά για τις ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή, στα ποτά και στα τσιγάρα), ενώ σχεδόν όλοι οι υπουργοί είχαν να κάνουν παρατηρήσεις για το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού νόμου.

Η κυρία Κατσέλη παρουσίασε μία ακόμη εκτενή εισήγηση για τον αναπτυξιακό νόμο και τη νομοθεσία για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Συνάντησε όμως αντιδράσεις συναδέλφων της και συνεργατών του Πρωθυπουργού, καθώς ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι, ο δε νόμος για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων το φθινόπωρο. Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου η δήλωση της κυρίας Κατσέλη μετά το πέρας της συνεδρίασης, ότι «η ανάπτυξη δεν γίνεται με μαγικό ραβδί» και ότι «για να φαίνονταν σήμερα αποτελέσματα ανάπτυξης έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δύο χρόνια». Είπε επίσης ότι το φως στο βάθος του τούνελ θα φανεί σε έναν χρόνο.