Πανηγυρικό κλίμα προετοιμάζει η κυβέρνηση εν όψει της αυριανής επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο τούρκος πρωθυπουργός καταφθάνει στην Ελλάδα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς και περίπου 100 επιχειρηματίες. Η ατζέντα της διμερούς συνάντησής του με τον κ. Γ.Παπανδρέου αναμένεται πλούσια, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό της σκέλος. Οι δύο πρωθυπουργοί επιθυμούν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία θεωρούν το «πρώτο βήμα» ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στα δύσκολα θέματα του Αιγαίου. Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί, πέραν του κ. Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια , τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικο και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.

«Κορωνίδα» της επίσκεψης θα είναι η επίσημη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας από τους δύο πρωθυπουργούς, στο οποίο θα συμμετέχουν επτά έλληνες και 10 τούρκοι υπουργοί. Τα βλέμματα θα είναι επίσης στραμμένα και στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ όπου θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιχειρηματίες από τις δύο χώρες και στο οποίο θα μιλήσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Αυτό το μήνυμα μετέφερε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε τόσο με κυβερνητικούς παράγοντες όσο και με κορυφαίους τραπεζίτες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της Παιδείας, των μεταφορών και της συνεργασίας στον τραπεζικό τομέα. Αλλωστε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει μείνει προς το παρόν εκτός των σχετικών συζητήσεων. Στρατιωτικές πηγές μάλιστα μιλώντας προς «Το Βήμα» εξηγούσαν ότι «η μείωση των εξοπλισμών έχει πολλές παραμέτρους.Θα αφορά, π.χ.,τους υπάρχοντες εξοπλισμούς ή τη μελλοντική αγορά οπλικών συστημάτων;Επίσης,θα πρόκειται απλώς για αριθμητική μείωση ή και για μείωση της δύναμης πυρός;».

Παράλληλα η Αθήνα αναμένεται να επαναλάβει προς την Αγκυρα ότι επιθυμεί την εντατικοποίηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Και θα τονίσει ότι οι συνομιλίες αυτές δεν πρέπει να παραταθούν επί μακρόν, αλλά να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να παραπεμφθεί το θέμα στο Διε θνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών της στο Αιγαίο. Ωστόσο τα «δύσκολα θέματα» αναμένεται να συζητηθούν διμερώς αποκλειστικά μεταξύ των κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί τελικώς στη Θράκη, γεγονός το οποίο η Αγκυρα προβάλλει ως κίνηση καλής θέλησης. Ωστόσο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μειονότητας στην Αθήνα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει ήδη επιδώσει στην ελληνική non paper στο οποίο καταγράφει σειρά αιτημάτων της για το μειονοτικό.