Ο κ. Πρωθυπουργός σηκώθηκε χθες χαράματα και μετέβη στη Γλυφάδα, όπου οι αρχές του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν προγραμματίσει να γκρεμίσουν το κουφάρι της «Φαντασίας».

Στόχος της όλης επιχείρησης ήταν προφανώς να μεταδοθεί αποφασιστικότητα και να καταφανεί ότι η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της. Ωστόσο πολλοί αμφέβαλλαν για την αποτελεσματικότητα της όλης επιχείρησης. Και άλλοι βεβαίως ήταν απολύτως δύσπιστοι, καθώς δίπλα στην εγκαταλειμμένη «Φαντασία», επάνω στο κύμα, λειτουργούν ανεμπόδιστα άλλα κέντρα διασκέδασης. Δεν ξέρουμε τι όνειρο είδε ο κ. Παπανδρέου και πήγε χαράματα στη Γλυφάδα.

Το σίγουρο είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν περνά τις καλύτερες των ημερών του. Και κατά πάσα βεβαιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος που διοργάνωσε τη σεμνή τελετή δεν έχει πολλά να επιδείξει. Οσοι την παρακολουθούν από κοντά έχουν να λένε ότι το πράσινο όραμα που προέβαλλε μετά πάθους γκριζάρει επικίνδυνα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού. Την επομένη καταγγέλθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αντίγραφο εκείνου που είχε καταρτίσει ο προκάτοχός της. Εστω και έτσι, όμως, σχεδόν έξι μήνες μετά, εκείνο το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Γράφεται και ξαναγράφεται, καθώς η υπουργός δεν μπορεί να συμβιβάσει τις πολλές επιχειρηματικές ομάδες που την πιέζουν.

Στο μεσοδιάστημα βεβαίως βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει από 70 ευρώ σε 90 ευρώ τη μεγαβατώρα από τις αιολικές μονάδες. Και αυτό παρ΄ ότι εκκρεμούσε η αξιολόγηση εκατοντάδων αιτήσεων για αντίστοιχες επενδύσεις, γεγονός που φανέρωσε υψηλή προσφορά στην τιμή των 70 ευρώ.

Πολλές ήταν επίσης οι αντιδράσεις όταν με απόφασή της ορίστηκαν τα χαρακτηριστικά των «αιχμιακών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων», εκείνων δηλαδή που προσφέρουν κατά προτεραιότητα ηλεκτρικό ρεύμα σε περιόδους αιχμής. Ξεσηκώθηκαν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος, επειδή θεώρησαν τη ρύθμιση «φωτογραφική» για συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Και επ΄ ευκαιρία πολλοί θυμίζουν το θρίλερ των ημιυπαίθριων, τα απίθανα περί υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης όλων των νησιών του Αιγαίου, που απαιτεί 1 δισ. ευρώ για ένα έργο το οποίο δεν πρόκειται να αποσβεσθεί ποτέ και τόσα άλλα που λέγονται τη μία ημέρα και την επομένη αναιρούνται. Για πολλούς λοιπόν η επιχείρηση «Φαντασία» κρύβει άλλα και άλλα. Ευλόγως λοιπόν διερωτώνται ποιοι παρέσυραν τον κ. Πρωθυπουργό σε μια παράσταση από τα παλιά, που δεν στέκει στην εποχή της μεγάλης αμφισβήτησης και της μεγάλης μάχης. Οσοι τον συμβουλεύουν μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτε απ΄ όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Επιμένουν στο μοντέλο της επικοινωνίας «του τίποτε» και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι καιροί άλλαξαν, ότι ο κόσμος δεν παραμυθιάζεται πια από τα στημένα. Αν δεν «έπιασαν» τι πήγε να γίνει την προπερασμένη Τετάρτη, ας ξαναδούν τα βίντεο… Ισως πεισθούν ότι η πολιτική των στημένων εικόνων έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.

akarakousis@dolnet.gr