Σταθεροποιητικά κινήθηκαν χθες οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, κινούμενες πέριξ των επιπέδων που διαμορφώθηκαν μετά τη σοβαρή αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους την περασμένη Δευτέρα, λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η επενδυτική κοινότητα προσπαθεί να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί για τη στήριξη των χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε χθες «περισσότερο σίγουρος για το μέλλον του ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι στόχος των παρεμβάσεων της τράπεζας είναι η αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στις αγορές.

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων. «Στόχος μας είναι οι αγορές να λειτουργήσουν ξανά κανονικά, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η νομισματική μας πολιτική» σημείωσε ο κ. Τρισέ, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της ευρωτράπεζας παραμένει η διατήρηση του πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα χειρότερα έχουν περάσει, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι χρειάζεται εγρήγορση. Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της εποπτείας των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για την ανάγκη επιτάχυνσης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις κινήθηκαν χθες οι τιμές των ομολόγων, ενώ προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης του αρνητικού κλίματος συνέβαλε και η επιτυχής έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το πορτογαλικό Δημόσιο ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορές. Το ετήσιο κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,8%, επίπεδο που χαρακτηρίστηκε ικανοποιητικό. Θετικό νέο αποτελεί επίσης για τους επενδυτές και η επίσπευση της μείωσης των ελλειμμάτων στην Ισπανία, μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση της χώρας. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού τίτλου δεκαετούς διάρκειας διαμορφώθηκε στις 436 μονάδες με ημερήσια πτώση 16 μονάδων, του πορτογαλικού στις 164 μονάδες με άνοδο 5 μονάδες και του ισπανικού στις 98 μονάδες με οριακή υποχώρηση.