* Ρortugal Τelecom: Απέρριψε χθες την προσφορά 5,7 δισ. ευρώ από την Τelefonica για την πλήρη εξαγορά της Vivo, που είναι κοινοπραξία τους κινητής τηλεφωνίας στη Βραζιλία. Μετά τη γνωστοποίηση της απόρριψης η μετοχή της Vivo εκτινάχθηκε 27,8%. Το διοικητικό συμβούλιο της Ρortugal Τelecom ομόφωνα απέρριψε την επιθετική προσφορά σε ρευστό της Τelefonica για την εξαγορά του 50% της πορτογαλικής εταιρείας στην Βrasilcel, η οποία διαθέτει το μερίδιο ελέγχου της Vivo. Η Τelefonica κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο της Βrasilcel.

* ΕΟΝ: Η Βουλγαρία θα πουλήσει το μερίδιο 33% που κατέχει στην εταιρεία διανομής ενέργειας την οποία ελέγχει η γερμανική ενεργειακή εταιρεία για να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Τράικο Τραΐκοφ. Η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει σχέδιο πώλησης των κρατικών μεριδίων μειοψηφίας σε 55 εταιρείες, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας για την καταπολέμηση της παρατεταμένης ύφεσης στην οικονομία. Ο υπουργός πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το πιθανό τίμημα, αλλά δήλωσε ότι ελπίζει τα έσοδα να είναι ίδια με εκείνα που αναμένονται από τη συμφωνία για την κρατική καπνοβιομηχανία Βulgartabak και τα οποία εκτιμώνται στα 100 εκατ. ευρώ.

* Fannie Μae: Την ανάγκη περαιτέρω στήριξης από το αμερικανικό Δημόσιο, και μάλιστα ύψους 8,4 δισ. δολαρίων, εξέφρασε ο χρηματοοικονομικός όμιλος μετά τις ζημιές που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο. Σύμφωνα με τη Fannie Μae, οι ζημιές 13,1 δισ. δολαρίων στο α΄ τρίμηνο καθιστούν όλο και δυσκολότερη τη θέση του να διαχειριστεί την κρίση, ενώ το γεγονός ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της αγοράς ακινήτων της χώρας είναι αργή και εύθραυστη καθιστά απαραίτητη την περαιτέρω στήριξή του. Σημειωτέον ότι ως σήμερα το αμερικανικό Δημόσιο έχει στηρίξει με το ποσό των 83,6 δισ. δολαρίων τη Fannie Μae.

* Deutsche Ρost: Η πολύ καλή πορεία των κερδών της στο α΄ τρίμηνο οδήγησε την κορυφαία εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών της Ευρώπης να προχωρήσει σε αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεών της. Τα κέρδη α΄ τριμήνου του ομίλου Deutsche Ρost ενισχύθηκαν κατά 85%, φθάνοντας στο επίπεδο των 1,75 δισ. ευρώ, βοηθούμενα από κέρδη 1,4 δισ. ευρώ που προήλθαν από συναλλαγές σε παράγωγα αλλά και την πώληση του ποσοστού που κατείχε στην Deutsche Ρostbank. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,4% στα 12,1 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2010 ο όμιλος αναμένει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα φθάσουν στα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης που τα τοποθετούσε στα 1,6 δισ. ευρώ.