Είναι μόλις 20 ετών, έχει ωστόσο ήδη να επιδείξει εντυπωσιακές «περγαμηνές». Η διεθνής καριέρα του άρχισε πριν από δύο χρόνια όταν έφηβος ακόμη απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Νέων Μουσικών Εurovision παίζοντας στην εκδήλωση για το άνοιγμα του Φεστιβάλ της Βιέννης ενώπιον 50.000 (!) θεατών.

Εκτοτε η πορεία του κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένου υπήρξε εντυπωσιακή: συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες και μαέστρους, εμφανίσεις σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών, περιοδείες στο εξωτερικό, αξιοπρόσεκτες ηχογραφήσεις… Μιλώντας για τη συνεργασία του με το Βerlin Ρhilharmonia Quartet, το οποίο ιδρύθηκε το 1984 από μουσικούς της φημισμένης Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, ο νεαρός κλαρινετίστας δεν κρύβει την ικανοποίησή του. «Για μέναπου ουσιαστικά τώρα αρχίζω την καριέρα μουδεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη συνεργασία μου ως σήμερα» λέει.

Γεννημένος στην Κέρκυρα, ο Διονύσης Γραμμένος «ζυμώθηκε» με την παράδοση των φιλαρμονικών του νησιού. Μέσα από αυτές πρωτογνώρισε τη μουσική και θέλησε να ασχοληθεί με αυτήν. «Η παράδοση των Επτανήσων και κυρίως της Κέρκυρας είναι εξαιρετικά σημαντική» τονίζει. «Να φανταστείτε ότι ένα νησί 130.000 κατοίκων έχει 20 φιλαρμονικές. Από μικρός έβλεπα τις παρελάσεις και γοητευόμουν. Μπορώ μάλιστα να πω ότιαν δεν ήμουν από την Κέρκυραίσως να μην είχα γίνει μουσικός».

Με το κλαρινέτο άρχισε να ασχολείται σε ηλικία οκτώ ετών. Ωστόσο, από τα πέντε του έπαιζε φλογέρα. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του στην Ακαδημία Φραντς Λιστ της Βαϊμάρης έχοντας κύριο σκοπό να εξελιχθεί «όσο το δυνατόν περισσότερο και να κάνω ολοένα και καλύτερη μουσική» .

Πώς βλέπει ένας 20χρονος μουσικός τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία; «Η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη ατμόσφαιρα κρίσης που υπάρχει με στενοχωρεί» απαντά. Και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της μουσικής υπό αυτές τις συνθήκες; «Η μουσική είναι επικοινωνία, μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους, να τους προσφέρει πληρότητα. Από την άλλη, δεν έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει τα κακώς κείμενα. Να ανακουφίσειμόνομπορεί, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Ο Διονύσης Γραμμένος συμπράττει με το Βerlin Ρhilharmonia Quartet απόψε στις 20.30, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Καρύτση 8) η Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ, Σοστακόβιτς και Μπραμς