Προτροπή προς τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν το θέμα της ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βούγιας επισήμανε ότι το 2009 τα ίδια ελικόπτερα είχαν ενοικιαστεί 35% ακριβότερα σε σχέση με τη συμφωνία που υπέγραψε φέτος το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθ. Λεβέντη, ο κ. Σπύρος Βούγιας αποκάλυψε πως φέτος μετά από μια «απλή», όπως τη χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση με τη μητρική εταιρεία, που έχει τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατάφερε να ενοικιάσει προς 1.250.00 ευρώ φθηνότερα το κάθε ελικόπτερο.

Όπως είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 2009 κάθε ελικόπτερο στοίχισε 4.450.000 ευρώ, ενώ φέτος η προσφορά ήταν για 3.200.000 ευρώ «για τα ίδια ελικόπτερα, για την ίδια περίοδο, με την ίδια συντήρηση».

Μετά την αποκάλυψη των στοιχείων αυτών στη Βουλή, ο κ. Βούγιας σημείωσε: «Κάνω εδώ μια ρητορική ερώτηση:τα θέματα αυτά δεν θα έπρεπε να προωθηθούν σε κάποιους εισαγγελείς για περαιτέρω διερεύνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρώντας υψηλότο κόστος για την ενοικίαση των ελικοπτέρων, βάσει των στοιχείων που βρήκε για το 2009,προχώρησε σε έρευνα αγοράς. Οπως διαπιστώθηκε, τα ίδια ελικόπτερα ενοικιάζονται αρκετά φθηνότερααπόάλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Το υπουργείο στράφηκε στη μητρική εταιρεία, και μετά από μια «απλή» διαπραγμάτευση, μείωσετο κόστος για κάθε ελικόπτερο κατά 1.250.00 ευρώ.

Με δεδομένο ότι το2009 είχαν ενοικιαστεί 5ελικόπτερα αυτού του τύπου, το «καπέλο» για το ελληνικό δημόσιο φθάνει τα 6.250.000 ευρώ.

Φέτος, έχει υπογραφεί σύμβαση για3 ελικόπτερα αυτού του τύπου προς 3.200.000 ευρώ το κάθε ένα.