ΛΟΝΔΙΝΟ Ηταν απλώς ζήτημα χρόνου. Μετά τα εστιατόρια με οργανικά προϊόντα για χορτοφάγους, τα ρεστοράν με ωμό, αμαγείρευτο φαγητό και τα μπιστρό Δίκαιου Εμπορίου, έφτασε η ώρα και για ένα εστιατόριο με μενού που θέλει να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

Η αλυσίδα «γρήγορου φαγητού» Οtarian υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο εστιατόριο όπου δίπλα από κάθε πιάτο του χορτοφαγικού μενού εκτός από την τιμή αναγράφεται και το «αποτύπωμα του άνθρακα», για να ξέρει ο πελάτης πόσο βλάπτει τον πλανήτη το φαγητό του. Το αποτύπωμα, δηλαδή η ποσότητα των καυσαερίων που εκλύονται για την παρασκευή κάθε πιάτου, έχει υπολογιστεί βάσει των προτύπων της περιβαλλοντικής οργάνωσης World Resources Ιnstitute.

Εμπνευση της ινδής δισεκατομμυριούχου Ραντίκα Οσβάλ, μιας από τις πιο πλούσιες γυναίκες του κόσμου, το Οtarian, το οποίο πρόκειται να ανοίξει στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα, ευελπιστεί να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για «πράσινα» προϊόντα.

Μόνο στη Βρετανία, η αξία των πωλήσεων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον υπολογίζεται σε 106,5 δισ. στερλίνες (περίπου 123 δισ. ευρώ). Οπως ήταν φυσικό, οι εταιρείες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν αυτή την τάση. Τον περασμένο μήνα όμως η βρετανική οργάνωση καταναλωτών «Which?» καταδίκασε το λεγόμενο «πράσινο ξέπλυμα», δηλαδή τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς κάποιων εταιρειών σχετικά με το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα «πράσινα» προϊόντα τους.

O ι ιδιοκτήτες του Οtarian ανήκουν σε μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ινδίας, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οποίας περιλαμβάνουν την Βurrup Fertilisers, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής υγρής αμμωνίας στον κόσμο, η οποία χρησιμοποιείται στην την παραγωγή λιπασμάτων και εκρηκτικών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το περιβάλλον αδυνατεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των εκατομμυρίων τόνων λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο και που σκοτώνουν ευαίσθητα είδη ψαριών και οργανισμών στις θάλασσες, όπου και καταλήγουν.