Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα γίνει όπως προβλέπεται από το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, παρά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας και τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αποσύρει 40.000 άνδρες από το Ιράκ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας μετακίνηση που το Πεντάγωνο έχει κάνει γνωστό ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Ο αριθμός των στρατιωτικών των ΗΠΑ στο Ιράκ θα μειωθεί στους 91.000 ως το τέλος Μαΐου από 94.000 σήμερα και κατόπιν στους 50.000 ως την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ.

Ο Μορέλ είπε ότι δε θεωρεί πως ο ρυθμός της αποχώρησης των δυνάμεων θα μεταβληθεί εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων, πρόσθεσε πάντως ότι η διοίκηση των αμερικάνικων δυνάμεων στο Ιράκ διατηρεί ορισμένη «ευελιξία» για το εάν θα τηρήσει αυστηρά τις προθεσμίες.

Οι δηλώσεις Μορέλ σημειώθηκαν μια ημέρα μετά το κύμα βομβιστικών επιθέσεων με 110 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Το χρονοδιάγραμμα τροποποιήθηκε εξαιτίας των εκλογών, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ωστόσο πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει «όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα».

Το σχέδιο του Πενταγώνου προβλέπει τον τερματισμό των εμπλοκών σε μάχες τον Αύγουστο και την πλήρη αποχώρηση εντός του 2011, οκτώ χρόνια μετά την εισβολή του 2003, η οποία είχε ανατρέψει το Σαντάμ Χουσεΐν.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της Δευτέρας, ο Μορέλ έκανε λόγο περί «φρικιαστικής ημέρας», αλλά υποστήριξε ότι αυτό το κύμα επιθέσεων ήταν η «εξαίρεση» στην γενικά «βελτιούμενη» κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ.

Νέα αιματηρή επίθεση

Πέντε ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη κοντά σε αγορά της Βαγδάτης.

Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο της έκρηξης στην Ντούρα, περιοχή νότια της Βαγδάτης, και παγιδεύτηκαν από δεύτερη έκρηξη που σημειώθηκε στο ίδιο σημείο.

Κύκλοι της αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από τη έκρηξη.

Οι αρχές επιρρίπτουν τις ευθύνες για την έκρηξη της Δευτέρας αλλά καιαυτή την επίθεσησε μέλη της Αλ Κάιντα.