Μετά το τέλος της συνάντησης των προεδρείων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ανακοινώθηκε:
«Η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι ριζικά αντίθετοι στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους και αποσύρεται το κράτος από την ευθύνη και οικονομική υποστήριξή του με βαρύτατο τίμημα για τις νέες γενιές. »Το πάρτυ επί των αποθεματικών επί σειρά ετών, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι οι κυριότερες πληγές αιμορραγίας του συστήματος οι οποίες μένουν χωρίς αποστολή λογαριασμού ενώ υπάρχει διεύθυνση και στέλνεται ο λογαριασμός στα μόνιμα θύματα: μισθωτούς, συνταξιούχους, νέους
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥαποφάσισαν:
– Την προκήρυξη Γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/5 για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για Γενική Απεργία στις 19/5) και την κλιμάκωση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μετά. Μετά τη Γενική Απεργία σε νέα συνεδρίαση τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για την συνέχιση του αγώνα.
-Την Τρίτη 18/5/2010 οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
– Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων μετά από ενημερωτικές συγκεντρώσεις – συνελεύσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Σχετικά, μετά το τέλος της συνάντησης των Προεδρείων ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος,δήλωσε:
«Στα άδικα και αντικοινωνικά δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί ένα εξίσου κοινωνικά άδικο νομοσχέδιο για το »Τα συνδικάτα απορρίπτουν αυτό το Νομοσχέδιο και δίνουν την πρώτη αγωνιστική απάντηση με Γενική Απεργία στις 20 Μάη. Αμέσως μετά σε νέα συνεδρίαση των προεδρείων μας θα αποφασίσουμε τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα με ένα ξεκάθαρο αίτημα. Να υπερασπίσουμε την κοινωνική ασφάλιση ως θεσμό αναδιανομής του εισοδήματος, ως θεσμό υπεράσπισης των φτωχών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που κόπους μιας ζωής τους έχουν εναποθέσει στη σωστή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος
κοινωνικοασφαλιστικο σύστημα. Ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει τον χαρακτήρα του συστήματος και επιβάλει σκληρή λιτότητα στους συνταξιούχους της χώρας και στους μελλοντικούς συνταξιούχους μεταφέροντας μεγάλο βάρος στις νέες γενεές.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στον Ιδιωτικό Τομέα (περικοπές μισθών, κ.λπ) ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε :
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξέρουν όλοι τι ρόλο έχει. Το ΔΝΤ δεν θα σταματήσει να ζητά θυσίες από τους ανθρώπους της εργασίας. Οι συνταγές του είναι καταστροφικές. Οφείλει η κυβέρνηση να τις απορρίψει κατηγορηματικά. Στην Ελλάδα, δεν είναι οι μισθοί στον Ιδιωτικό Τομέα που δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι η ανελαστικές αγορές προϊόντων που δημιουργούν υπερκερδοφορία στους επιχειρηματίες και αυτό φαίνεται και με την έξαρση του πληθωρισμού».