ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να γνωρίζουν τους σοβαρούς κινδύνους με τους οποίους συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση για την υγεία και την επιβίωσή τους. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (Αmerican Ηeart Αssociation, ΑΗΑ) καθώς νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πόσο πολύ επιβαρύνει η ρύπανση της ατμόσφαιρας το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Εταιρείας, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα μικροσωματίδια τα οποία προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως η βενζίνη και το κάρβουνο. «Τα σωματίδια αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στα ευάλωτα άτομα ακόμη και ύστερα από λίγες ώρες έκθεσης σε αυξημένα επίπεδά τους» ανέφερε ο δρ Ρόμπερτ Μπρουκ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Αρμπορ, ο οποίος ηγήθηκε ερευνητικής ομάδας που συνέγραψε έκθεση σχετικά με το ζήτημα.

Το ίδιο και οι… υπερωρίες
Τα άτομα που δουλεύουν 10 ή 11 ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν έως και 60% αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών επεισοδίων, σε σύγκριση με όσα εργάζονται από επτά ως εννέα ώρες ημερησίως.