Τέλος εποχής για την περίοδο της μεταπολίτευσης βλέπουν οι βιομήχανοι. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ οι επιχειρηματίες διά του προέδρου τους κ. Δ. Δασκαλόπουλου άσκησαν έντονη κριτική στο πολιτικό σύστημα και κάλεσαν τη μεν κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα, τη δε αξιωματική αντιπολίτευση να συγκατανεύσει στην εφαρμογή του. Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ απηύθυνε χθες χαιρετισμό ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Νωρίτερα είχε μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος διευκρίνισε ότι στη Βουλή καταψήφισε τα οικονομικά μέτρα και όχι την ευρωπαϊκή συμφωνία.

Σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα άσκησε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος στην ομιλία του. Μίλησε για χρεοκοπία του κράτους της μεταπολίτευσης και ανάγκη για νέα θεσμική βάση στο πολιτικό σύστημα, την οποία χαρακτήρισε «νέα μεταπολίτευση», ενώ εμφανίστηκε θετικός για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Διαπίστωσε εξάλλου καθολική αποσύνθεση της χώρας και μίλησε για ευθύνες: «Στις δημοκρατίες oι πολίτες είναι συνεργοί των πολιτικών. Αν οι πολιτικοί είναι οι φυσικοί αυτουργοί, οι πολίτες είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Δεν έχει ασφαλώς ο απλός πολίτης το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τον ιδιοτελή υπουργό ή βουλευτή. Ο πρώτος γίνεται θύμα των ίδιων των επιλογών του- ο δεύτερος είναι θύτης διά των πράξεών του» είπε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε επίσης ότι το φάσμα της πτώχευσης δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί και ότι από την εφαρμογή του πακέτου ιδιαίτερα σκληρές θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό, ενώ προέτρεψε σε μείωση των βουλευτών και των απολαβών τους και ζήτησε «μάχη για να διωχθεί το “μαύρο” πολιτικό χρήμα, που είναι η ρίζα της διαφθοράς».

Ανέφερε ως αιτίες της κρίσης το κράτος της πελατείας και του παρασιτισμού, τη «φούσκα» της ευημερίας με δανεικά, την τεμπελιά ( «η λούφα και παραλλαγή δεν αποτελεί βιώσιμη στάση ζωής, πρέπει να ξαναμάθουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε» είπε), ενώ έκανε τη ζοφερή πρόβλεψη ότι «το βιοτικό μας επίπεδο θα υποστεί αισθητή μείωση, ενώ τυχόν… εθνικά υπερήφανη επιστροφή στο λείψανο τηςδραχμήςθα σήμαινε φτώχεια», ζητώντας επίσης επέκταση των αποκρατικοποιήσεων.

Τέλος, μίλησε για απροθυμία των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται: «Αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του κράτους θα συρρίκνωνε την εξουσία τους- άρα και τα προνόμιά τους. Αρα τίθεται ένα θεμελιώδες ερώτημα:Είναι σε θέση ένα κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα να αποκρατικοποιήσει την οικονομία και την κοινωνία;» αναρωτήθηκε ο κ. Δασκαλόπουλος.