Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για την ενίσχυση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας πυροδοτεί νέο κύκλο συζήτησης, φημολογίας και σχεδιασμών για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, είτε πρόκειται για πρόσωπα είτε για δομές και αναδιανομή αρμοδιοτήτων.

Σε ερώτηση περί ανασχηματισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής χθες έδωσε μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση» . Παρά ταύτα, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες δεν εμφανίζονται απολύτως κατηγορηματικοί ως προς το αν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σ ε εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός ή συνεργάτες του γίνονται συγκεκριμένες επισημάνσεις για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς επείγουν η παρακολούθηση και η επίτευξη των στόχων κάθε μεμονωμένου υπουργείου, χωρίς περιθώρια απόκλισης, και ειδικώς των υπουργείων που παράγουν ελλείμματα ή έχουν περιθώρια καθοριστικής συμβολής στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, μέσω της προσπάθειας τόνωσης της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκαλεί σήμερα το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τον έλεγχο των τιμών. Οι καθοριστικές παράμετροι εν όψει της λήψης αποφάσεων από τον κ. Παπανδρέου είναι δύο:

α) Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί στο στόχαστρο των «κερδοσκόπων», το προσεχές διάστημα, παρά τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας. Οπως επισημαίνεται και από παράγοντες της αγοράς προς τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης και η πιστοληπτική ικανότητά της θα εξακολουθήσει να αμφισβητείται. Υπό τις συνθήκες αυτές οι επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφονται ως μονόδρομος, που οδηγεί στον τερματισμό όλων των «πειραμάτων» τα οποία καρκινοβατούν σε κρίσιμα υπουργεία. Μεταξύ όλων των άλλων εντείνονται οι πιέσεις για επανασύσταση ή αυτονόμηση του υπουργείου Ναυτιλίας.

β) Οι όποιες αλλαγές συντελεστούν, σε όποιο επίπεδο, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα για τον πολύ απλό λόγο ότι ο εξονυχιστικός έλεγχος της προόδου εκτέλεσης του σχεδίου έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια θα πρέπει να εντατικοποιηθεί άμεσα και πως ακόμη και αν αλλάξουν υπουργοί δεν θα υπάρχει περίοδο προσαρμογής. Αυτή είναι και μία από τις παραμέτρους που στην ουσία αποτρέπουν τον ανασχηματισμό, αν και προεκλογικώς την εποπτεία συγκεκριμένων τομέων ασκούσαν πρόσωπα και στελέχη τα οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν άμεσα.

Π αράλληλα, πέραν του ενδεχομένου αλλαγής σε υπουργεία ή πρόσωπα, στην Ηρώδου του Αττικού 19 συζητείται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα δραστικών αλλαγών στο κέντρο λήψης αποφάσεων και συντονισμού της κυβέρνησης. Χωρίς να αναφέρονται ευθέως στη δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής συνομιλητές του κ. Παπανδρέου επιμένουν πως είναι απαραίτητη η διαφορετική λειτουργία και διάρθρωση της ομάδας που περιβάλλει τον Πρωθυπουργό, ούτως ώστε να ξεπερνιούνται και τα παραμικρά εμπόδια που μεσολαβούν από τη στιγμή που εκπονείται ένα σχέδιο ώσπου αυτό να εφαρμοστεί.