Δραστικές μεταβολές στον θεσμό του «πόθεν έσχες» τόσο για τα πολιτικά πρόσωπα όσο και για άλλους που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης για την περιουσιακή κατάστασή τους προωθεί η κυβέρνηση.

Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, την προσεχή Τρίτη θα εισηγηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου την εμπλοκή στον έλεγχο των δηλώσεων της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ενώ και τα οικονομικά των κομμάτων θα ελέγχονται από επιτροπή στην οποία θα πλειοψηφούν δικαστικοί λειτουργοί.

Αποσύροντας σχετικές ρυθμίσεις από το συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο, ο κ. Καστανίδης κάλεσε τα κόμματα «να συμπράξουμε όλοι στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που θα γίνουν στη δική του εισήγηση, σύμφωνα με την οποία:

Πρώτον, η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν τα πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές και υπουργοί) καθώς και των οικονομικών των κομμάτων θα απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, ώστε όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης «να μη δίνεται η εντύπωση ότι “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει”». Ως τώρα η συμμετοχή των δικαστικών είναι μειοψηφική (τρεις στους εννέα) στην επιτροπή, η οποία προεδρεύεται από αντιπρόεδρο της Βουλής (ο κ. Ε. Αργύρης κατά την τρέχουσα περίοδο) και συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα.

Δεύτερον, ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που υποβάλλουν όλα τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα (δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι κ.ά.) θα διεξάγεται πλέον από την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και όχι από επιτροπή υπό αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, «δεν διέθετε τους μηχανισμούς ούτε καν για δειγματοληπτικούς ελέγχους», σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αντιθέτως τα μέλη της Αρχής για το «ξέπλυμα» διαθέτουν πείρα, αλλά και δυνατότητες ελέγχου τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε επίσης προτάσεις που θα υποβάλει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για την τροποποίηση τόσο του νόμου περί ευθύνης υπουργών όσο και της βουλευτικής ασυλίας.