Με απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να αντιδράσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ οι έμποροι ανησυχούν για την επαρκή και συνεπή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό στο μέλλον.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει μεταξύ των άλλων ότι οι νέες νομοθετικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό αποτελούν «αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα, χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Ενας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμόςαντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων, με μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών». Και προσθέτει: «Δυστυχώς για μία ακόμη φορά οι περίφημες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγιών πόρων, μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση».

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι δεν υπάρχει «καμία πρόβλεψη και δέσμευση για τη συμμετοχή του κράτους για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών κράτους και ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν την κυριότερη αιτία των προβλημάτων και των ελλειμμάτων του συστήματος».

Από την πλευρά του ο κ. Β. Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε δήλωσή του σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι το νομοσχέδιο «είναι ηπιότερο σε σχέση με όσα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης με την ΕΕκαι το ΔΝΤ », αλλά «εξακολουθεί να εμπεριέχει αδιευκρίνιστα σημεία και θέματα προς περαιτέρω συζήτηση».

Αναφορικά με τα θέματα που απασχολούν τους εμπόρους, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ διαπιστώνει ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση της διαδοχικής ασφάλισης και εφαρμογή των κανόνων ενιαίου ασφαλιστικού χρόνου, ενώ διατηρείται η 35ετής πραγματική ασφάλιση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στους ασφαλισμένους άνω των 60 ετών.