Στον απόηχο του αρχικού ενθουσιασμού πήρε προβάδισμα η αβεβαιότητα και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του πακέτου της ευρωζώνης των 750 δισ. ευρώ, επαναφέροντας την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές.
Τα αρνητικά μηνύματα ξεκίνησαν από τις ασιατικές αγορές με αφορμή την εκ νέου υποχώρηση του ευρώ.
Οι πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε καθοδική τροχιά των ευρωπαϊκών αγορών, είναι η πρώτη ουσιαστική αναμέτρηση των αγορών μετά τις δυναμικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι αντίρροπες δυνάμεις της αγορές δικαιολογούν την υπερβολή της διόρθωσης μετά την ξέφρενη άνοδο η οποία προηγήθηκε. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τη σημερινή, και κυρίως η τάση που θα επικρατήσει στις ευρωπαϊκές αγορές, αναμένεται να είναι καθοριστικές σε ό,τι αφορά την πραγματική αποτίμηση της επίδρασης του πακέτου των 750 δισ. ευρώ στο χρηματοοικονομικό σύστημα και στην ισορροπία των αγορών οι οποίες καλούνται να αποτιμήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.
Η ως τώρα δυσπραγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνει την αφορμή στις αγορές να αμφισβητήσουν για μία ακόμη φορά τις αποφάσεις ωσότου αυτές υλοποιηθούν, επισπεύδοντας τελικά την έξοδο των αδύναμων χωρών από την κρίση.
Με βάση τα νέα δεδομένα, αναμένεται αναθεώρηση των αξιολογήσεων από τη Standard & Ρoor΄s των χωρών της ευρωζώνης. Στο μεταξύ η Μoody΄s δεν δίστασε να εκδώσει χθες προειδοποίηση σε βάρος της Ελλάδας, αναφερόμενη σε πιθανή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Ισχυρές πιέσεις
Με το επιπλέον αυτό μειονέκτημα, η εγχώρια αγορά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και διεύρυνε τις απώλειές της μετά το μεσημέρι. Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης άνοιξε με πτωτικές διαθέσεις και μολονότι επιχείρησε αρχικά να διατηρήσει σε ελεγχόμενο εύρος τις απώλειές του, η αδυναμία του να περάσει σε θετικό έδαφος πολλαπλασίασε τις εντολές πωλήσεων μετά το μεσημέρι με αποτέλεσμα να υποστεί την πρώτη βύθιση χαμηλότερα των 1.740 μονάδων από το υψηλό των 1.777 μονάδων.
Αφού αντέδρασε παροδικά, στη συνέχεια ο γενικός δείκτης παρέμεινε χαμηλότερα από τις 1.740 μονάδες ως τη λήξη της συνεδρίασης την οποία ολοκλήρωσε στις 1.735,29 μονάδες με απώλειες 2,47%, έχοντας πιεστεί ενωρίτερα ως το χαμηλό των 1.729 μονάδων.
Με σημαντικές απώλειες 3,19% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ20, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις κυρίως από τις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων υποχώρησε σε ποσοστό 4,87%. Σε αρνητικό έδαφος διένυσαν όλη τη συνεδρίαση και οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 οι οποίοι έκλεισαν με απώλειες 2,45% και 2,20% αντίστοιχα, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά της ημέρας.
«Παρήγορο» στοιχείο που απομακρύνει τον κίνδυνο να αποκτήσουν συνέχεια οι έντονα πτωτικοί ρυθμοί αποτελεί η δραστική συρρίκνωση του αμιγούς τζίρου στα 147,7 εκατ. ευρώ, (από 311,3 εκατ. ευρώ της Δευτέρας). Διακινήθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 41 ανοδικές, 131 καθοδικές και 135 αμετάβλητες μετοχές.
Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Το κορυφαίο blue chip κινδυνεύει για τρίτη φορά να χάσει την πρώτη θέση σε αποτίμηση από την CocaCola, αν παραταθεί η αδυναμία του, καθώς η απόσταση μεταξύ τους μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στα 11,42 ευρώ με εκτεταμένες απώλειες 5,70%.
* ΕFG Εurobank: Με τις μεγαλύτερες απώλειες (-6,49%) μεταξύ όλων των blue chips έκλεισε η μετοχή, στα 5,19 ευρώ.