Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για συνταγματική μεταρρύθμιση με άξονα το δικαστικό σώμα -πυλώνα του κεμαλισμού- ενέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανοίγοντας το δρόμο για δημοψήφισμα το οποίο οι κεμαλιστές απειλούν να μπλοκάρουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο καταγγέλλοντας απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του κ. Ταγίπ Ερντογάν επιχειρηματολογεί ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί τα κριτήρια της ΕΕ για την ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της και προωθεί τη διενέργεια του σχετικού δημοψηφίσματος τον Ιούλιο.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο καλώντας το να μπλοκάρει το δημοψήφισμα, το οποίο κατά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα εδραιώσει στην εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η συνταγματική μεταρρύθμιση αναδιαρθρώνει το δικαστικό σώμα, καθιστά το στρατό υπόλογο σε πολιτικά δικαστήρια και κυρίως αλλάζει τον τρόπο διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών δίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ μεγάλο ρόλο στην επιλογή τους.
Οι συνταγματικές αλλαγές εγκρίθηκαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν όλες οι προτεινόμενες αλλαγές, 27 στο σύνολο, εκτός από μία -την προσπάθεια του κυβερνώντος AKP να καταστήσει δυσκολότερη την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, μεταρρύθμιση η οποία απροσδόκητα καταψηφίστηκε νωρίτερα εντός της εβδομάδας.
Δεδομένου ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν ενέκρινε τη μεταρρύθμιση με πλειοψηφία δύο τρίτων ώστε να έχει αυτόματη ισχύ, η κυβέρνηση Ερντογάν κινείται προς δημοψήφισμα.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγορούν τον Ταγίπ Ερντογάν ότι επιχειρεί να αρπάξει τον έλεγχο των κρατικών θεσμών, και δικαστικοί κύκλοι μιλούν για «επιχείρηση άλωσης της Δικαιοσύνης».