Για πολλούς Συντηρητικούς βουλευτές στη Νότια Αγγλία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι οι κυριότεροι διεκδικητές των εδρών τους, έτσι η συμμαχία με τους αντιπάλους τους είναι σαν ένα πικρό χάπι που πρέπει τώρα να το καταπιούν.

Η δεξιά πτέρυγα των βρετανών Συντηρητικών είναι επίσης κάθετα αντίθετη στην πολιτική των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη μετανάστευση και την άμυνα.

Είναι τέτοιες οι διαφορές στην πολιτική των δύο κομμάτων που ορισμένοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα έπρεπε να αγνοήσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, ενδεχομένως με τη σύμπραξη των οκτώ βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ (της Βόρειας Ιρλανδίας).

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, λόρδος Τέμπιτ, έφτασε να ισχυριστεί ότι μια συμφωνία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες θα σήμαινε πως τα σχέδια των Τόρις για περικοπές των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος, θα γίνουν πολύ πιο «μαλακά». Εκτίμησε μάλιστα ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας είναι προτιμότερη από μια κυβέρνηση συνασπισμού, γιατί η διεξαγωγή εκ νέου εκλογών είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτη.

Ορισμένοι Συντηρητικοί υποστήριζαν ακόμη και ότι θα ήταν προτιμότερο να εγκατέλειπαν τις συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και να άφηναν τον Γκόρντον Μπράουν να σχηματίσει έναν κεντροαριστερό συνασπισμό που θα διαλυόταν μόλις βρισκόταν αντιμέτωπος με τις περικοπές που απαιτούνται για τη μείωση του χρέους.

Ο κ. Κάμερον δέχθηκε πυρά και επειδή δεν ενέπλεξε περισσότερα εξέχοντα στελέχη των Τόρις στις διαπραγματεύσεις με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Τιμ Μοντγκόμερι, διευθυντής της ιστοσελίδας conservativehome.com που ασκεί μεγάλη επιρροή στους Συντηρητικούς, έγραψε στο ιστολόγιό του: «Ο ηγέτης των Συντηρητικών ήταν προσεκτικός και κάλεσε τον Μάικλ Χάουαρντ, τονΙαν Ντάνκαν Σμιθ και άλλους εξέχοντες Συντηρητικούςπροτού απευθύνει την πρόσκλησή στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Σίγουρα χρειάζεται να μάθει ότι ψυχολογικά το κόμμα είναι σε αδυναμία και απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση».