ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Την επιφανή νομικό Ελένα Κέιγκαν επέλεξε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο λαμπρά νομικά μυαλά της χώρας. Μιλώντας στον Λευκό Οίκο και έχοντας την κυρία Κέιγκαν στο πλευρό του, ο πρόεδρος εξήρε την ευρύτητα του πνεύματός της και την ορθή της κρίση σε μια μεγάλη γκάμα νομικών θεμάτων. Η κυρία Κέιγκαν είχε διοριστεί τον Μάρτιο του 2009 από τον κ. Ομπάμα στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα (Solicitor General), θέση από την οποία εκπροσωπεί σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αν η Γερουσία εγκρίνει την τοποθέτησή της, η 50χρονη νομικός θα γίνει η τρίτη γυναίκα μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Καθώς όμως το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Γερουσία, ο διορισμός της δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, αν και οι Ρεπουμπλικανοί θα την «ξετινάξουν» στις ακροάσεις για τις φιλελεύθερες θέσεις της και για τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει απέναντι στην πολιτική των διακρίσεων απέναντι στους ομοφυλοφίλους που εφαρμόζουν σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η κυρία Κέιγκαν έχει σπουδάσει στο Πρίνστον, κατέχει Μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πτυχίο Νομικής από το Χάρβαρντ. Θα διαδεχθεί τον φιλελεύθερο δικαστή Τζον Πολ Στίβενς, ο οποίος συνταξιοδοτείται. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Ομπάμα επέλεξε μια νομικό που είναι σε θέση να βαδίσει στα ίχνη του κ. Στίβενς, ο οποίος αφήνει πίσω του ιστορία στην προάσπιση του δικαιώματος κάθε γυναίκας στην άμβλωση και στην προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή, ενώ είχε ταχθεί κατά της θανατικής ποινής.

Η κυρία Κέιγκαν είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρύτανης στην περίφημη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η πρώτη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας. Σε ηλικία 50 ετών θα γίνει το νεότερο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον μέσο όρο της ηλικίας των μελών του.