Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος κατέληξαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου , ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, απουσία όμως των επικεφαλής του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Αλέκας Παπαρήγα και Αλ. Τσίπρα αντιστοίχως. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί υιοθέτησαν προτάσεις που για πρώτη φορά κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμφωνώντας ταυτόχρονα για την έναρξη νέας διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Σχολιάζοντας τις απουσίες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι « είναι κρίμα », ενώ λίγη αργότερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «αυτά αξιολογούνται από τον ελληνικό λαό». Ενα από τα σημεία συμφωνίας ήταν επίσης η μείωση του αριθμού των βουλευτών, πρόταση την οποία κατέθεσε ο κ. Σαμαράς και δεν απέρριψε ο Πρωθυπουργός. Στο κενό έπεσε πάντως η πρόταση του κ. Καρατζαφέρη για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, η οποία απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χ αρακτηριστικό στοιχείο της χθεσινής σύσκεψης ήταν η κατάθεση μιας πλατφόρμας προτάσεων από τον κ. Παπούλια, ο οποίος πρότεινε να μετατραπεί η φοροδιαφυγή σε ιδιώνυμο αδίκημα και τόνισε ότι «ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται,και ξέρουμε γιατί». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπούλιας ζήτησε την αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» και την επιβολή ποινών σε πολιτικούς.

Στη χθεσινή συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε επί 45 λεπτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις, έπειτα από τη σύνοδο του Εurogroup. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αυτής ο κ. Σαμαράς ρώτησε αν τα επιτόκια με τα οποία θα δανειστούν οι άλλες χώρες της ΟΝΕ θα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Ελλάδας και αν αυτό θα σημάνει υποχώρηση και του κόστους δανεισμού της χώρας. Εσπευσε να απαντήσει καταφατικά ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας: «Βεβαίως,διότι αυτό επιβάλλει η αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συναίνεση των αρχηγών για το Ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις, την οποία όμως δεν εξασφάλισε.

O πρόεδρος της ΝΔ μίλησε επί μακρόν για τα οικονομικά ζητήματα και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για την άμεση λήψη μέτρων «για να αρθεί η αδικία», όπως είπε, «για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και χαμηλόμισθους» και υποστήριξε ότι μπορούν να βρεθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από άλλες περικοπές, ώστε να καλυφθεί η διαφορά. Πρόταση δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης κατέθεσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. «Αυτό που χρειάζεται είναι οικουμενική συνεργασία» απάντησε ο Πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Σαμαράς είπε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ: «Γιώργο,τι είναι αυτά που λες;Εχει νωπή λαϊκή εντολή. Πώς θα το κάνουμε αυτό;», για να επανέλθει ο κ. Καρατζαφέρης λέγοντας: «Υπάρχουν φρέσκες εξελίξεις!». Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε την πρότασή του για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι θέμα εκλογικού νόμου και πρέπει να εξεταστεί συνολικά, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή για το θέμα ούτως ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση της λαϊκής βούλησης. «Είναι σαν να λέμε ότι μειώνουμε το κόστος με περικοπή 200 δημοσίων υπαλλήλων, δεν γίνεται οικονομία έτσι» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, για να του απαντήσει ο κ. Σαμαράς: «Δεν είναι θέμα κόστους, αλλά συμβολισμού και πολιτικής αριθμητικής, γιατί η αναλογία είναι μεγάλη σε σχέση με άλλες χώρες. Πρέπει να θυσιάσουμε και εμείς κάτι». Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες αναφορές τους στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, υπαινισσόμενος όσα είπε ο κ. Σαμαράς στη Βουλή για την εταιρεία Lazard και τη συνεργασία της με το Δημόσιο.

Για το «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά των κομμάτων, ο κ. Σαμαράς πρότεινε την ενεργοποίηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απέρριψε τη διακομματική Επιτροπή της Βουλής που εισηγήθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου όμως αντιπρότεινε ο έλεγχος να γίνεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, για να συμφωνήσει ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας ωστόσο την ενίσχυση με προσωπικό.