Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης, αλλά και η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων των χωρών που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Η συμφωνία του περασμένου Σαββατοκύριακου διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος, ενώ η στήριξη που προσφέρει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά τα spreads σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Η χώρα εισέρχεται σε άλλη φάση» αναφέρει ο κ. Ανθ. Θωμόπουλος , γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας. Οπως εξηγεί, «στην ουσία η συμφωνία σημαίνει νομισματική χαλάρωση στη ζώνη του ευρώ, η οποία θα συμβάλει στη διατήρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος,καθώς το φθηνότερο ευρώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και διευκολύνει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση». Σύμφωνα με τον ίδιο η νομισματική χαλάρωση ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα η μελλοντική αξία του ελληνικού χρέους να υποτιμηθεί. Ολα αυτά σημαίνουν, όπως επισημαίνει ο κ. Θωμόπουλος, ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον».

Η απόφαση στήριξης των ευρωπαϊκών ομολόγων από την ΕΚΤ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επίθεσης των αγορών στα χρέη των κρατών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον κ. Τάσο Αναστασάτο, Senior Εconomist της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Εurobank ΕFG. «Τα μέτρα που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ επιβεβαιώνουν πλήρως την εκτίμηση ότι διάφοροι εθνικοί και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και να πιέσουν όσουςστοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας και στην πτώση του ευρώ, υποχρεώνοντάς τους σε απώλειες» αναφέρει ο κ. Αναστασάτος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης χαρακτηρίζει αναγκαία τα μέτρα που συνοδεύουν τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. «Το πρόγραμμα που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μόνο φόρους και περικοπές» αναφέρει και εξηγεί: «Περιλαμβάνει και κρίσιμα διαρθρωτικά μέτρα που μειώνουν τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια, καταργούν ολιγοπωλιακές συνθήκες στις αγορές,εμποδίζουν τη σπατάλη των χρημάτων των ελλήνων πολιτών, θεραπεύουν τα αδιέξοδα του ασφαλιστικού μας συστήματος και περιορίζουν δραστικά τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.Μέτρα απολύτως αναγκαία αλλά που ίσως μόνο μια τέτοιας έκτασης κρίση θα μας οδηγούσε να πάρουμε». Ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται να αλλάζουν στάση αντανακλώντας τις διαθέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Χθες η Μoody΄s δήλωσε ότι αναμένεται να ολοκληρώσει την αναθεώρηση της αξιολόγησης «Α3» της ελληνικής οικονομίας μέσα στις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες και το αποτέλεσμα «πιθανότατα θα είναι σημαντική» αλλαγή, που ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση στο «Βaa», δηλαδή στην κατηγορία «Junk Βond» (ομόλογο-σκουπίδι). Στις 22 Απριλίου ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα σε «Α3» από «Α2» και έθεσε την οικονομία υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Fitch εξέφρασε επιφυλάξεις και περιμένει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Οπως επεσήμανε χθες, «είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε οριστική κρίση για τις ευρύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη». Επιπλέον, αναφέρει πως «η μετάδοση της ελληνικής κρίσης δεν είναι παράλογη» και τη χαρακτηρίζει «δυσανάλογη, δεδομένων των σημαντικών διαφορών μεταξύ των συγκρίσιμων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμελιωδών στοιχείων των κρατών στην ευρωζώνη».