«Oύτε είδαν ούτε ξέρουν» οι πρώην κυβερνητικοί παράγοντες και συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Στην «γραμμή» αυτή κινήθηκανχωρίς ωστόσο να αποφύγουν τις αντιφάσεις και τα αλληλοκαρφώματα- με τις καταθέσεις τους χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση τόσο ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου επί των ημερών της ΝΔ κ. Ι. Αγγέλου όσο και ο άλλοτε «τσάρος» της Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, καθώς και ο κ. Γ.Βουλγαράκης με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Πολιτισμού. Αν και το όνομα του κ. Αγγέλου είχε εμπλακεί ευθέως από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι ενεπλάκησαν εκ της ιδιότητάς τους στην όλη διαδικασία, όπως οι νομικοί κκ. Χρ.Μπότσιος , Σ. Γκασούκας και Σ. Ζερβουδάκης , ο ίδιος αρνήθηκε να μπει σε μια «λογική αντίκρουσης των όποιων εικασιών ή εντυπώσεων από υπονοούμενα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτό σημείωμα που προσκόμισε στην Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δούκας είχε καταθέσει: «Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού,και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων». Επ΄ αυτού ο κ. Αγγέλου, ο οποίος εμφανίστηκε ως «απλός συνεργάτης» του τέως πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια «συνηθισμένη τηλεφωνική επικοινωνία» του με τον κ. Δούκα, στην οποία του ανέφερε την ύπαρξη επιστολής που είχε φθάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Ιούλιο του 2004 από τον τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθ.Ξυνίδη με την οποία κοινοποιείτο στο Μέγαρο Μαξίμου αντίγραφο επιστολής των φορέων που αντιδρούσαν σε τυχόν απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να μην προβάλει δικαιώματα ιδιοκτησίας επί της λίμνης Βιστωνίδας υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου.

Ο κ. Αγγέλου κατέθεσε μάλιστα ότι στη συνομιλία του με τον κ. Δούκα το μόνο που του είχε πει ήταν ότι «υπάρχει και μια επιστολή των φορέων της Ξάνθης» με την παραίνεση: «Εάν δεν την έχεις δει,δες την». «Αυτό και τίποτα άλλο. Και το λέω με βεβαιότητα, διότι ήταν η μόνη διατύπωση που χρησιμοποιούσα απαρέγκλιτα» κατέθεσε ο μάρτυρας για τις επαφές του με τους τότε υπουργούς, ενώ εμφάνισε το όλο θέμα ως μια «γραφειοκρατική διαδικασία» προς διεκπεραίωση.

Μ άλιστα κατέθεσε το σχετικό έγγραφο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με τη σημείωση της αρμοδίας υπαλλήλου: «Εγινε μνεία σε τηλεφωνική επικοινωνία με κ.Δούκα». Ολα αυτά θα έπειθαν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αν δεν υπήρχε μια «απλή» λεπτομέρεια, όπως επισήμαιναν αργότερα βουλευτές του ΠαΣοΚ: ότι ο κ. Δούκας είχε αναφερθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον στενό συνεργάτη του κ. Καραμανλή τον Ιούνιο του 2004 και όχι τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, στον οποίο αναφέρθηκε ρητώς ο κ. Αγγέλου, ο οποίος κατέθεσε ότι δεν είχε πνευματική σχέση με τους κκ. Εφραίμ και Αρσένιο, στους οποίους δεν θυμόταν καν αν είχε δώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, ενώ παραδέχθηκε ότι «δυοτρεις φορές» τον είχαν επισκεφθεί για να τον προσκαλέσουν σε κάποιες εκδηλώσεις. Ετσι δεν αποκλείεται να κληθούν οι κκ. Αγγέλου και Δούκας σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση.