Τα πανεπιστήμια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη με νέα εργαλεία και καινοτομίες, τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Σίμος Ε. Σιμόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ και υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές.

– Σε πολλές χώρες η ανάπτυξη και η οικονομία βασίστηκαν στις τεχνολογίες και σε καινοτόμες ιδέες. Μπορεί να γίνει αυτό και στην Ελλάδα;

«Η ελληνική κοινωνία και το δημόσιο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουν σήμερα μαζί με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και μια βαθιά κρίση αξιών και θεσμών. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως άλλωστε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές ενισχύοντας την πρωταγωνιστική του θέση στην κοινωνία και στην οικονομία της γνώσης και τον ρόλο του στην καινοτομία και στην αειφορία συμβάλλοντας στη μόνη ελπιδοφόρο προοπτική εξόδου από την κρίση, την ανάπτυξη.

Κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι αναπόφευκτη η αναζήτηση στο Ιδρυμα αναπτυξιακών εργαλείων με συνακόλουθους αναπροσανατολισμούς προς την κοινωνία με εξωστρέφεια, σε αλληλεγγύη με τη νεολαία και τους εργαζομένους ώστε να διασφαλισθεί η δημιουργική αναπτυξιακή παρέμβασή του».

– Σε ποιο στάδιο είναι στην Ελλάδα η έρευνα;

«Στο Πολυτεχνείο σήμερα αναπτύσσεται ευρύτατη ερευνητική δραστηριότητα στον χώρο της καινοτομίας, όπως π.χ. στη μικροηλεκτρονική, στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, στη ρομποτική, στην οπτοηλεκτρονική, στη νανοτεχνολογία, στη βιοϊατρική, στα προηγμένα σύνθετα υλικά αλλά και στα παραδοσιακά δομικά υλικά, στην προστασία μνημείων, στην αντισεισμική τεχνολογία, στη διαχείριση μεγάλων τεχνικοοικονομικών συστημάτων, στην επιστήμη και τεχνολογία υδατικών πόρων, στη σύγχρονη ενεργειακή τεχνολογία και πολιτική, στις ΑΠΕ, στη γεωπληροφορική και σε πολλά άλλα, με αξιοσημείωτα τα επιτεύγματα της πειραματικής φυσικής υψηλών ενεργειών και άλλες σημαντικές εφαρμογές της φυσικής και των μαθηματικών». – Πώς μπορεί να βοηθήσουν η καινοτομία και η αειφορία στην ανάπτυξη;

«Ιδιαίτερα θα πρέπει να υπογραμμισθεί το περιβάλλον και η αειφόρος και αξιοβίωτη ανάπτυξη με έμφαση στις απομονωμένες περιοχές, νησιωτικές ή ορεινές, όπου πλούσια είναι η προσφορά του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας στο Μέτσοβο. Στις ισχυρές αυτές δυνάμεις του Ιδρύματος η διοίκησή του θα πρέπει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα οργανωτικά εργαλεία και να τα συνδέσει με την κοινωνία και τους αναπτυξιακούς φορείς της ώστε οι καινοτόμες αυτές ερευνητικές δραστηριότητες να αποτελέσουν σύγχρονο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα με προφανή και πολύπλευρα οφέλη.

Ο σύγχρονος, διαρκώς ανανεούμενος και πολλές φορές μοναδικός για τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή εργαστηριακός εξοπλισμός του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Ιδρυμα, επιτρέπει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών προς τη βιομηχανία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».