Το ΔΝΤ αναμένει εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα από 11,8% εφέτος σε 14,6% το 2011 και 14,8% το 2012! Αυτό σημαίνει ότι σε έναν μόλις χρόνο θα προστεθούν 165.000 άνεργοι στους 567.132 ανέργους (ποσοστό 11,3%) που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2010 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συνολικά οι άνεργοι θα φθάσουν το 2011 τις 732.750 και το 2012 τις 742.790.
Τo εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον τη βοήθεια των 30 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και κοινοποίησε τις προβλέψεις του για την πορεία του ελλείμματος, του χρέους και της ανεργίας ως το 2015. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα γίνει αύριο. Παράλληλα την Κυριακή υπεγράφη στις Βρυξέλλες η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης και η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί το αργότερο ως τις 18 Μαΐου. Συνολικά ΕΕ και ΔΝΤ θα διαθέσουν άμεσα 20 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤκ. Τζον Λίπσκι απέρριψε κάθε σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας. «Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης» σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου, όπου κυριαρχούν πλέον φωτογραφίες του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της Ελλάδας, και η οποία παραπέμπει ευθέως στην αντίστοιχη του ΕΟΤ.
Παρά τον παρηγορητικό τόνο στις δηλώσεις των στελεχών του Ταμείου για τις θυσίες των πολιτών στην Ελλάδα, για το καυτό θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν «κάθετοι» υποστηρίζοντας ότι «θα περιοριστούν».
Ανακούφιση στην Αθήνα
Ο ευρύτερος μηχανισμός στήριξης των 500 δισ. ευρώ για την Ευρώπη στο σύνολό της, στο οποίο θα προστεθούν 250 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, «θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους, όπως λειτουργεί και ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Εμφανώς ανακουφισμένος συμπλήρωσε ότι «ζητήθηκε και από άλλες χώρες, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010-11 με μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες».
Συμπέρασμα; Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη απέναντι στην «αγέλη» των κερδοσκόπων και δεν είναι η μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που αναγκάζεται να λάβει σκληρά μέτρα. Στο εξής θα «συμπάσχουν» κι άλλοι μαζί μας και ενδέχεται να δεχθούν και αυτοί την επίσκεψη-συνδρομή του ΔΝΤ.