Στην ετήσιαΓενική Συνέλευση του ΣΕΒ θα μιλήσει σήμερα το βράδυ, στις 7:30ο πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου.

Το μεσημέρι μίλησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράςο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψήφισε τα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είπε «όχι» στο συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, το οποίο θα φέρει περαιτέρω ύφεση.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όσα αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα του νομοσχεδίου με το πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να βάλει στο στόχαστρο τη Νέα Δημοκρατία.

Συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αφού δεν είναι δυνατόν οι μόνες φωνές κατά της κυβέρνησης να είναι αυτές στο δρόμο

Η βασική θέση της διοίκησης του ΣΕΒ, εκφράστηκε από τον πρόεδρό τουκ. Δημήτρη Δασκαλόπουλοο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΒ προτείνει το «πάγωμα» των απολύσεων αλλάκαι το «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Δασκαλόπουλος καλώντας στο βήμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η σημερινή συγκυρία απαγορεύει τη συγκυβέρνηση, υπαγορεύει όμως τη συνευθύνη. Χρέος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μέχρι χθες ήταν κυβέρνηση, είναι να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας να μην πτωχεύσει ο τόπος».

Επεσήμανε ότι «χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία, όχι μια άδικη τιμωρία», κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα διαρθρωτικά μέτρα του μνημονίου και όχι μόνο τα δημοσιονομικά γιατί αν«παραμελήσουμε την ανάπτυξη θα καταβάλουμε το βαρύ κόστος χωρίς να αποφύγουμε την πτώχευση» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι: «Η δημοσιονομική χαλαρότητα και οι πελατειακές των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά το 1980, σε συνδυασμό με τη μεταρρυθμιστική τους ατολμία, οδήγησαν τη χώρα στο κατώφλι της πτώχευσης. Εξέθρεψαν μια κρατικοδίαιτη οικονομία και κοινωνία, που βρίσκεται έξω από το πνεύμα και τις προδιαγραφές του σύγχρονου κόσμου. Αυτή την υστέρηση καλείται να πληρώσει σήμερα ο λαός μας -αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που εμφανίζεται απαξιωμένο στη συνείδηση των ίδιων των ψηφοφόρων – πελατών του. Τα κόμματα, οργανικά ή ιδεολογικά ενταγμένα στο κρατικοδίαιτο μοντέλο, και συνηθισμένα να μοιράζουν θέσεις, επιδόματα και υποσχέσεις, έχουν σήμερα δομική δυσκολία να διαχειριστούν τον φόβο και την ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες η αποσύνθεση του Κράτους της Μεταπολίτευσης».

Αλλαγές στο Δ.Σ.

Στη θέση του προέδρου επανεξελέγη ο Δ. Δασκαλόπουλος

Αλλαγές επήλθαν και στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

-Αντιπρόεδροι αναλαμβάνουν οι Ε. Βιδάλης (ήταν ταμίας), Α. Καλλιτσάντσης (από γενικός γραμματέας) και Γ. Γιώτης (ήταν μέλος). Παραμένουν οι άλλοι τρεις αντιπρόεδροι, Χ. Κυριαζής, Θ. Λαβίδας και Θ. Φέσσας.

-Γενικός Γραμματέας του ΔΣ εξελέγη ο Χ. Κομνηνός και ταμίας η Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

-Νέα μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι Ε. Δοντάς (από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδος), Φ. Κουνινιώτης (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος), Α. Μακρίδης (από την εταιρεία Χρυσαφίδης ΑΕ), Η. Πανιάρας (ΤΙΤΑΝ) και Ι. Στεφάνου (Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπρόεδρος της ΟΚΕ).