Το πακέτο στήριξης του ευρώ ύψους 1 τρισ. δολαρίων δεν είναι αρκετό για να σώσει την ευρωζώνη, είπε την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Νουτ Βέλινκ στην Ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, όπως αναφέρει τοReuters.

Χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, πρέπει να βάλουν γρήγορα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, προκειμένου να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης, φέρεται να είπε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας.

«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, το δίκτυ ασφαλείας είναι προσωρινής φύσης», είπε ο Ν.Βέλινκ, προσθέτοντας ότι είναι η μόνη λύση για την προστασία της ευρωζώνης.

Ο κ. Βέλινκ είπε ότι χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους των χωρών-μελών. «Χρειάζεται να επιβάλλονται ταχύτερα τα πρόστιμα, σε περίπτωση που οι χώρες παραβιάζουν τους κανόνες», σημείωσε.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ πρότεινε επίσης οι χώρες που παραβιάζουν του κανόνες να μην έχουν πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια για έργα υποδομής.

Για την Ελλάδα, είπε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της δεν θα έλυνε τα προβλήματα. «Αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος, όσο δύσκολη και αν είναι η σημερινή λύση για τους Έλληνες, η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους θα αύξανε ακόμα περισσότερο το κίνδυνο μετάδοσης, γιατί θα δημιουργούσες προσδοκίες ότι αυτό θα συμβεί και σε άλλες χώρες» εξήγησε.