Συνεχίζονταισήμερα οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα είναι κοντά σε συμφωνία.

Τα δύο κόμματα, αν και οι διαφορές μεταξύ τους σε βασικά «είναι ένα βουνό» κατά τη χαρακτηριστική έκφραση στελέχους των Φιλελευθέρων, έχουν διεξάγει από το Σαββάτο πολύωρες συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Κομβικό σημείο είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο καθώς οι Φιλελεύθεροι με 23% των ψήφων απέσπασαν μόλις 57 έδρες ενώ οι Εργατικοί με 29% είχαν 258. Ωστόσο οι Συντηρητικοί φοβούνται ότι αυτό θα οδηγούσε στο μέλλον σε νέα μετεκλογικά αδιέξοδο με τους Φιλελεύθερους σε ρόλο ρυθμιστή.

Αργά τη Κυριακή συναντήθηκαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, ο Ντείβιντ Κάμερον και ο Νικ Κλεγκ, σε μία «φιλική συζήτηση», χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη τιθάσευσης του χρέους και σταθερής κυβέρνησης εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εντωμεταξύ, ούτε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχασε χρόνο: αφού έκανε και αυτός πρόταση συνεργασίας στους Φιλελεύθερους αν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες με τους Τόρις συνάντησε μυστικά τον Νικ Κλεγκ. Πάντως μία συμμαχία Εργατικών και Φιλελεύθερων θα χρειαστεί οπωσδήποτε κάποια από τα μικρότερα κόμματα για να έχει μία μάλλον ισχνή πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Ο Γκόρντον Μπράουν έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση από το εσωτερικό του κόμματος με τουλάχιστον τρεις βουλευτές να έχουν δηλώσει δημόσια ότι πρέπει να παραιτηθεί και μάλιστα πριν από το κομματικό συνέδριο του Σεπτεμβρίου.