Σημεία και τέρατα… ξετρύπωσε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΔΔ) που ερεύνησε τα διοικητικά-οικονομικά πεπραγμένα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την περίοδο 2000-2009. Οπως καταγράφτηκε στο σχετικό πόρισμα, διαπιστώθηκε όργιο σπατάλης σε οργανωτικές, εκτελεστικές και άλλες περίεργες, πονηρές ως και «αστείες» επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κτλ.
Σημειώνεται ότι από το 2000 στο υφυπουργείο Αθλητισμού- ΓΓΑ υπήρξαν 97 επιτροπές, 50 οργανωτικές-εκτελεστικές και ακόμη 146 σχολές προπονητών. Ηταν τέτοιο το πανηγύρι και ο τρελός χορός των εκατομμυρίων που είχε στηθεί, που ο ΓΓΑ κ. Πάνος Μπιτσαξής έχει ανακοινώσει ήδη την κατάργηση 32 μη θεσμοθετημένων επιτροπών και ομάδων εργασίας οι οποίες υφίσταντο στο υφυπουργείο το διάστημα 2005-2009. «Δεν υπάρχει πλέον έδαφος για οποιαδήποτε αργομισθία» τόνισε ο νυν πολιτικός προϊστάμενος του ελληνικού αθλητισμού, καθώς η λειτουργία(;) των εν λόγω 32 επιτροπών σε αυτή την τετραετία κόστισε στο Δημόσιο πάνω από 14 εκατ. ευρώ!
Το πιο εξωφρενικό είναι ότι άλλα τόσα κόστισε το «κοστούμι» για μια εξοργιστική συμφωνία του υφυπουργείου Αθλητισμού με την αγγλική διαφημιστική εταιρεία RΑΜ για τη διοργάνωση στην Ελλάδα το 2006 ολιγόωρης εκδήλωσης- σε συνεργασία με τη FΙFΡro (Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών)- προκειμένου να απονεμηθούν τα βραβεία στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Μπορεί η τελετή να μην έγινε τελικά ποτέ, όπως όμως αποκαλύφθηκε η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει (ελέω σχετικής ρήτρας) το ποσό των 14 εκατ. ευρώ! Προφανώς η ανωτέρω υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, έπειτα και από εντολή του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιτζή, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασχολείται και με άλλες… γαλαντόμες πράξεις των «γαλάζιων» πρώην πολιτικών προϊσταμένων του ελληνικού αθλητισμού, και δη με τις… ευρωβόρες επιτροπές που λειτουργούσαν στη ΓΓΑ ακόμη και ετεροχρονισμένα! Μία από αυτές και η επιτροπή «για την ολοκλήρωση του έργου παρακολούθησης και συντονισμού των έργων ολυμπιακής προετοιμασίας» εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η οποία υφίστατο ως το 2007 (!), προφανώς με το αζημίωτο για τα 15 άτομα που τη συγκροτούσαν (ένας συντονιστής, δέκα μέλη και τέσσερις γραμματείς).
Ανάλογη κομπίνα (με λειτουργία επιτροπής κατόπιν εορτής) είχε στηθεί και για τη διοργάνωση συνεδρίου εμπειρογνωμόνων αθλητισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην Αθήνα, στις 16 και 17/3/2006. Διήμερο το συνέδριο, σχεδόν διετής η ύπαρξη της αμαρτωλής επιτροπής που συνέχισε να το προετοιμάζει ως τις 3/12/2008 (!). Εμπειρογνώμονες της… κομπίνας και στην επιτροπή για το συνέδριο «Αθλητισμός και Γυναίκα 2003» η οποία συνεδρίαζε ως το 2005 (!).
Κορυφαίας επινόησης ήταν ασφαλώς η «Επιτροπή Διακίνησης Αλληλογραφίας» που συγκροτήθηκε το 2006 αλλά το… τιτάνιο έργο της κρίθηκε αναγκαίο και η λειτουργία της ανανεώθηκε και το 2007 και το 2008. Σύνθεση και κόστος; Ψιλοπράγματα! Την αποτελούσαν 32 άτομα και με αμοιβή 400 ευρώ τον μήνα έκαστο στοίχιζε στη ΓΓΑ 12.800 ευρώ μηνιαίως!
Εν κατακλείδι, στη ΓΓΑ γινόταν της… επιτροπής το κάγκελο! Και μπορεί η έκθεση του ΣΕΔΔ να διαβιβάστηκε στη Βουλή και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά τον λόγο για τους πρωταθλητές στο μεγάλο φαγοπότι πρέπει να έχει και ο εισαγγελέας. Θα πείτε ότι τα ποσά που σπαταλήθηκαν στα εν λόγω επιτροπάτα είναι σταγόνες στον ωκεανό για να απαντηθεί το περίφημο (προεκλογικό) ερώτημα του νυν Πρωθυπουργού «πού πήγαν τα λεφτά;». Μπορεί. Ομως το θέμα δεν αφορά μόνο το ύψος της δαπάνης-σπατάλης αλλά τη νοσηρή νοοτροπία κρατικών αξιωματούχων που (υποτίθεται πρέπει να) είναι ταγοί του δημοσίου συμφέροντος. Αφορά επίσης τους κυβερνητικούς προϊστάμενους του Αθλητισμού που, είτε (συγ)κάλυπταν τις παρασπονδίες και τις κομπίνες είτε δεν πήραν χαμπάρι, σημαίνει ότι δεν έκαναν καλά τη δουλεά τους!
Τίθεται ακόμη το ερώτημα αν- όπως ζητείται και στο πόρισμα του ΣΕΔΔ- θα επιστραφούν τα χρήματα που κακώς έχουν εισπραχθεί από τους επίορκους «επιτροπάριους» του Αθλητισμού.