«Εκρηξη τιμών» σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2010, με αύξηση του πληθωρισμού στο 4,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009, έναντι αύξησης 1,0% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Σημειώνεται ότι, ενώ στην Ελλάδα ο πληθωρισμός «έτρεξε» τον Απρίλιο του 2010 με 4,8% (έναντι 3,9% τον Μάρτιο), στην ευρωζώνη ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 1,5% (έναντι 1,4% τον Μάρτιο).
Η αύξηση του πληθωρισμού σε τόσο υψηλά επίπεδα στη φάση της βαθιάς ύφεσης που διέρχεται η οικονομία πλήττει άμεσα τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις σε ένα έτος (Απρίλιος 2010 – Απρίλιος 2009) είναι πρωτόγνωρες για τα τελευταία έτη, όπως για παράδειγμα η κατά 50,8% αύξηση των καυσίμων αυτοκινήτου, η κατά 28,4% αύξηση των τελών κυκλοφορίας και διοδίων, η κατά 36,6% αύξηση των εισιτηρίων των υπεραστικών τρένων, η κατά 22,4% αύξηση των κομίστρων των ταξί και η κατά 18,0% αύξηση των ασφαλίστρων μεταφορών.
Μόνο σε έναν μήνα, τον Απρίλιο 2010 σε σχέση με τον Μάρτιο 2010, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 1,2%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων αυτοκινήτου και της επιβολής φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά και στα τσιγάρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% τον Απρίλιο του 2010 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009 προήλθε από τις εξής αυξήσεις των τιμών:
* Κατά 18,5% της ομάδας «μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών των καυσίμων των αυτοκινήτων, των τελών κυκλοφορίας και των διοδίων, των τιμών των αυτοκινήτων, των ανταλλακτικών τους και της συντήρησης και επισκευής τους.
* Κατά 9,8% της ομάδας «αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των μη σερβιριζόμενων ποτών και των τσιγάρων.
* Κατά 7,3% της ομάδας «στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης και αποχέτευσης και του ηλεκτρισμού.
* Κατά 4,9% της ομάδας «άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και των κουρείων- κομμωτηρίων και των ειδών ατομικής φροντίδας.
* Κατά 3,5% της ομάδας «επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών κινητής τηλεφωνίας.
* Κατά 3% της ομάδας εκπαίδευσης, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.
* Κατά 3% της ομάδας «ξενοδοχεία – καφέ- εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών στα αναψυκτικά, στον καφέ, στα ποτά και στο φαγητό εκτός οικίας.
* Κατά 2,8% της ομάδας «ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών των προϊόντων αυτών.
* Κατά 1,3% της ομάδας «διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» και κατά 0,7% της ομάδας «αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες».
Από όλες τις ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών μόνο μία παρουσίασε μείωση τιμών (0,9%), εκείνη της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Εξάλλου, αύξηση 4,7% σημείωσε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), που χρησιμοποιείται για διεθνείς συγκρίσεις, από πέρυσι τον Απρίλιο, ενώ μόνο σε έναν μήνα (Απρίλιος 2010- Μάρτιος 2010) η αύξηση ήταν 1,2%.