Αρχίζει ο έλεγχος διαμόρφωσης των τιμών των προϊόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για τη μείωση των τιμών που έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα. Ετσι με εντολή της υπουργού κυρίας Λούκας Κατσέλη η Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου απέστειλε επιστολή την περασμένη Δευτέρα προς 40 εταιρείες που ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πολυεθνικούς και ελληνικούς, ζητώντας τους σε διάστημα 30 ημερών να υποβάλουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.
Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη εφαρμογή του λεγόμενου transfer pricing, το οποίο, αν και νομοθετήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, δεν εφαρμόστηκε ως τώρα. Και όπως αναφέρεται στην επιστολή, πρόκειται για «έλεγχο συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές,όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων (αρχή των ίσων αποστάσεων)» . Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου ζήτησε από τις εν λόγω εταιρείες να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από τον νόμο η επιβολή τόσο χρηματικών προστίμων όσο και ποινικών κυρώσεων.
Οι αποδέκτες της επιστολής του υπουργείου Οικονομίας αποτελούν ουσιαστικά την «επιχειρηματική ελίτ» της ελληνικής αγοράς, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος της στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται πραγματοποιώντας υψηλό τζίρο, και ανήκουν στους κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου. Αυτές οι εταιρείες λοιπόν καλούνται να υποβάλουν τον «βασικό φάκελο τεκμηρίωσης» σε περιπτώσεις όπου η μητρική εταιρεία είναι ελληνική και τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης» όταν η μητρική εταιρεία είναι αλλοδαπή.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι όσον αφορά τους πολυεθνικούς ομίλους στόχος είναι η μείωση της διαφοράς τιμών που παρατηρείται μεταξύ της ελληνικής αγοράς και άλλων ευρωπαϊκών αγορών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Και εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να πιεστούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και να προχωρήσουν άμεσα σε μειώσεις τιμών. Αναφορικά με τους ελληνικούς ομίλους θεωρείται ότι με τη μεσολάβηση ενδιάμεσων εταιρειών του ίδιου ομίλου αυξάνονται «αναιτιολόγητα» οι τιμές. Και θεωρούν ότι ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να εισέλθει τους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία στη φάση του αποπληθωρισμού.