Oδυνηρή για την κεφαλαιαγορά η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, που ολοκληρώθηκε με απώλειες 12,81% για τον γενικό δείκτη εν μέσω κραδασμών σε όλες τις αγορές του πλανήτη με αφορμή την ελληνική κρίση και τον φόβο διασποράς της σε άλλες οικονομίες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε την τελευταία εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε βάθος 19 μηνών, με τις αμέσως μεγαλύτερες (18,37%) να έχουν καταγραφεί στην εβδομάδα 17-24 Οκτωβρίου 2008, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση «βούλιαζε» τις αγορές.
Τα «αποδημούντα» από την εγχώρια αγορά χαρτοφυλάκια συνέχισαν να ρευστοποιούν κατά προτεραιότητα τις θέσεις τους στις τράπεζες, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε σε νέο χαμηλό 15 μηνών και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (16,32%) έναντι όλων των δεικτών στη διάρκεια της εβδομάδας, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους στο 38,32%.
Ο γενικός δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 13 μηνών, καθώς βρέθηκε στο αντίστοιχο χαμηλό της 30ής Μαρτίου 2009, τόσο ενδοσυνεδριακά όσο και σε κλείσιμο. Αναλυτικά ο γενικός δείκτης άνοιξε με ελεύθερη πτώση στις 1.622 μονάδες.
Στη συνέχεια ανέκαμψε ως τις 1.671 μονάδες επωφελούμενος από την εγρήγορση των ηγετών της ευρωζώνης που συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και αυτή η προσδοκία άντεξε, καθώς στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης ο γενικός διέσπασε το αρχικά χαμηλό υποχωρώντας στις 1.621
μονάδες με απώλειες 3,39%.
Το τελικό κλείσιμο του γενικού δείκτη διαμορφώθηκε στις 1.630,47 μονάδες με απώλειες 2,86%, που διευρύνουν τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 25,26%. Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση όλοι οι βασικοί δείκτες της αγοράς και συγκεκριμένα ο FΤSΕ20 υποχώρησε κατά 3,12%, ενώ με απώλειες 4,19% και 1,89% έκλεισαν αντίστοιχα οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80.
Η αυξημένη αποστροφή ανάληψης κινδύνου στην εγχώρια αγορά, η οποία άρχισε να «μεταναστεύει» από την Πέμπτη στις δυτικές και σε άλλες αναπτυγμένες αγορές, έχει περιορίσει σημαντικά τον τζίρο της ημέρας ο οποίος διαμορφώθηκε στα 166,9 εκατ. ευρώ με επιπλέον 4,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Οπως συμβαίνει σταθερά εδώ και αρκετό καιρό, πλέον του 90% του συνολικού τζίρου διακινήθηκε στα blue chips του FΤSΕ20. Η Εθνική Τράπεζα κατέλαβε την πρώτη θέση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, καλύπτοντας περίπου το 1/3 του τζίρου με αξία συναλλαγών ύψους 53,577 εκατ. ευρώ.
Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 30 ανοδικές μετοχές, 139 καθοδικές και 138 αμετάβλητες μετοχές.
Η προσέγγιση του γενικού δείκτη στα προηγούμενα χαμηλά του 2009 και του 2003 δίνει το στοιχείο της «διπλής ή τριπλής βάσης τιμών» στο οποίο στηρίζεται το αισιόδοξο σενάριο της τεχνικής ανάλυσης από την Εμπορική Τράπεζα. Στο ενδεχόμενο μη επαλήθευσης, η ίδια τεχνική ανάλυση εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος προς τις 1.500
μονάδες. (Αξίζει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι οι τεχνικές παράμετροι μιας αγοράς υποχωρούν σε ακραίες συνθήκες, όπως οι παρούσες που αφορούν το σύνολο της οικονομίας της χώρας και την επιβίωσή της.)
Μεταξύ άλλων στη σχετική ανάλυση αναφέρεται ότι, αν δεν αλλάξει άμεσα η παρούσα τεχνική εικόνα προς το αρνητικότερο, αναμένεται σύντομα ο γενικός δείκτης να αντιδράσει κινούμενος αρχικά προς τις 1.825-1.850 μονάδες όπου εντοπίζεται η πρώτη αξιόλογη αντίσταση. Η επόμενη τοποθετείται στο πρόσφατο υψηλό των 1.903
μονάδων.
Στο απαισιόδοξο σενάριο (που όπως επισημαίνεται στην ανάλυση συγκεντρώνει- προς το παρόν- λιγότερες πιθανότητες πραγματοποίησης), η πτωτική τάση επιταχύνεται προς την επόμενη- μακροχρόνια- ισχυρή ζώνη στήριξης των 1.500-1.460 μονάδων.