Σε «τσουνάμι» ακυρώσεων εξελίσσεται ο απόηχος των επεισοδίων στην Αθήνα, αφού μέσα στο πρώτο 24ωρο ακυρώθηκαν περισσότερες από 5.800 διανυκτερεύσεις σε 28 από τα περίπου 400 ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. «Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής κ. Ι. Ρέτσος , σημειώνοντας ότι ο αριθμός αντιπροσωπεύει ποσοστό λιγότερο από το 10% των ξενοδοχείων της Αττικής. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος κάθε εβδομάδα να χάνεται άνω του 1% των συνολικών διανυκτερεύσεων που είχε η Αττική για το 2009. Από την άλλη, εκτός από τις ακυρώσεις που γίνονται για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και από πιθανούς επισκέπτες, οι οποίοι «περιμένουν να δουν τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες». «Διακυβεύεται η πορεία της χώρας» σημειώνει ο κ. Ρέτσος, προσθέτοντας ότι πέρα από τις συνέπειες που δέχεται η Αθήνα, κινδυνεύει συνολικά η πορεία του ελληνικού τουρισμού, ενός αναπτυξιακού τομέα, αφού πρόκειται για μια κατάσταση η οποία είναι σε εξέλιξη μέσα στην τουριστική περίοδο.
Στις 21 έχουν ανέλθει και οι ακυρώσεις εκδηλώσεων και συνεδρίων στην Αθήνα, ενώ στις 14 έχουν φθάσει στην περιφέρεια, επισημαίνει ο πρόεδρος του Congress Rental Νetwork και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (Ηellenic Αssociation of Ρrofessional Congress Οrganizers- ΗΑΡCΟ) κ. Π. Ποδηματάς , τονίζοντας ότι πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν εξετάζουν τώρα την προοπτική της Αθήνας για εκδηλώσεις. Η Αθήνα έχει υποστεί το «μεγάλο σοκ», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ν. Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι στην περιφέρεια σημειώνονται ακυρώσεις αλλά όχι μεγάλες σε έκταση, ωστόσο «κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της αναστολής των δυνητικών πελατών». Ηδη η γερμανική αγορά παρουσιάζει σημάδια ανάσχεσης και χρειάζεται ειδική προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες ο ρυθμός κρατήσεων είχε βελτιωθεί.
Η διαχείριση της κρίσης η οποία έχει εκδηλωθεί στον κλάδο του τουρισμού, μετά και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην Αθήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης την οποία είχαν χθες το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος , η υφυπουργός κυρία Αντζελα Γκερέκου και ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Γ. Πουσσαίος με αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του συνδέσμου, ο πρόεδρος της ΕΞΑ-Α και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Γ. Δρακόπουλος. Στη συνάντηση αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεων και της επικοινωνιακής πολιτικής μεταξύ υπουργείου και φορέα για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό αλλά και την αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχεται ο τουρισμός. Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε να οριστεί εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ στην επιτροπή διαχείρισης της κρίσης η οποία έχει δημιουργηθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και να κατατεθούν προτάσεις για την κατάρτιση σχεδίου για ενδεχόμενες έκτακτες καταστάσεις στο μέλλον, έτσι ώστε «να υπάρχει σχέδιο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εφαρμοστεί».
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα καταγράφει καθημερινά τις ακυρώσεις και τα διαφυγόντα κέρδη, ενημέρωση που ζήτησε και από τον ΣΕΤΕ, με τον οποίο υπάρχει διαρκής επαφή και συνεργασία. Παράλληλα διαμορφώνεται ένα κοινό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, των Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ με το υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβείες, ενώ στόχος επίσης είναι να εξασφαλιστούν κονδύλια για την αποπληρωμή των χρεών στα ξένα μέσα ενημέρωσης.