Από τον Βύρωνα ξεκινά στις 24 Ιουνίου η καλοκαιρινή περιοδεία της τραγωδίας του Ευριπίδη «Τρωάδες» από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με τη Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της Εκάβης. Η παράσταση, που ολοκλήρωσε τον κύκλο της σε κλειστό χώρο, αναπροσαρμόστηκε και με νέο, ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Μετά το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στη Θήβα (στις 25/6), για να ακολουθήσουν η Κοζάνη, η Καστοριά, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, ενώ στις 20 Αυγούστου θα επιστρέψουν στην Αττική.

Οι «Τρωάδες» είναι η πρώτη τραγωδία που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Με το έργο καταπιάστηκε προ διετίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας. Για την ελληνική εκδοχή της βασίστηκε στη Λυδία Κονιόρδου, η οποία πρόσθεσε στον ενεργητικό της μια ξεχωριστή ερμηνεία υποδυόμενη τη βασίλισσα των Τρώων.

«Από την αρχή η δουλειά είχε σχεδιαστεί για να πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα:πρώτα στο κλειστό θέατρο και μετά στο ανοιχτό, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε άλλες ποιότητες και άλλες ατμόσφαιρες» λέει ο σκηνοθέτης. Η ηθοποιός, με τη σειρά της, εξηγεί: «Μας χρειάζεται ο κλειστός χώρος, γιατί αναψηλαφούμε το πώς εκφράζουμε αυτό το είδος σήμερα και έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε πράγματα με μικρότερο ρίσκο σε συνθήκες εργαστηρίου. Αντιθέτως, στον μεγάλο χώρο χρειάζεσαι το μεγάλο σχήμα, τη μεγάλη φωνή».

Στην παράσταση, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, παίζουν οι Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Καλλιμάνη, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Αμαλία Τσεκούρα, Ορέστης Τζιλόβας, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αιμιλία Βάλβη, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ελίτα Κουνάδη, Μιχάλης Καφούσιας.