ΒΟΜΒΑΗ Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε από την ινδική Δικαιοσύνη ο μοναδικός επιζών της τρομοκρατικής επίθεσης σε ξενοδοχεία και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης τον Νοέμβριο του 2008. Ο 22χρονος Μοχάμεντ Αϊμάλ Κασάμπ , πακιστανικής καταγωγής, κρίθηκε ένοχος για 80 αδικήματα που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους και για πολεμική πράξη εναντίον της χώρας, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η πολύμηνη δίκη προκάλεσε όξυνση στις μονίμως τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ασιατικών πυρηνικών δυνάμεων, του Πακιστάν και της Ινδίας. Η καταδίκη του Κασάμπ ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ και του πακιστανού ομολόγου του Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι στο περιθώριο μιας περιφερειακής διάσκεψης στο Μπουτάν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την επανέναρξη των διμερών συνομιλιών. Η θανατική καταδίκη μένει να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, ενώ ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση αλλά και να ζητήσει επιείκεια από τις Αρχές. Στην Ινδία οι καταδικασμένοι σε θάνατο εκτελούνται με απαγχονισμό. Μετά την ανακοίνωση της ποινής πλήθος κόσμου ξέσπασε σε πανηγυρισμούς έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση.

Ο δημόσιος κατήγορος Ουτζβάλ Νικάμ δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος προτού εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου. Η τελευταία φορά που η Ινδία προχώρησε σε εκτέλεση ήταν το 2004. Αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου, ο δικαστής Μ. Λ. Ταχαλιγιάνι δήλωσε ότι οι πράξεις του Κασάμπ «δεν ήταν απλή πράξη δολοφονίας αλλά πόλεμος» και απέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι διέπραξε το έγκλημα ενώ βρισκόταν κάτω από έντονη πίεση από τους ισλαμιστές συντρόφους του.

Σύμφωνα με την Ινδία, για τις επιθέσεις ευθύνεται η πακιστανική εξτρεμιστική ομάδα «Λασκάρ ε Τάιμπα», ωστόσο το Ισλαμαμπάντ αρνείται κάθε επίσημη ανάμειξη. Ο Κασάμπ είναι ο μοναδικός επιζών από μια ομάδα δέκα ενόπλων οι οποίοι δολοφόνησαν και κράτησαν όμηρους εκατοντάδες ανθρώπους σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βομβάης.

Εκτός του σιδηροδρομικού σταθμού, οι τρομοκράτες είχαν επιτεθεί σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία και σε ένα εβραϊκό κέντρο. Συνολικά στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.