ΛΟΝΔΙΝΟ Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου ενάντια στο ΑΙDS. Το «κλειδί» που ελπίζεται ότι θα ανοίξει στους ειδικούς την… πόρτα της επιτυχίας στη μάχη ενάντια στον φονικό ιό ΗΙV του ΑΙDS είναι ένα γονίδιο το οποίο ονομάζεται ΗLΑ Β57. Οπως ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το συγκεκριμένο γονίδιο επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει περισσότερα φονικά Τ-κύτταρα, τα λευκά δηλαδή αιμοσφαίρια που πολεμούν τις λοιμώξεις.
Περίπου ένας στους 200 ασθενείς που μολύνονται με τον ιό ΗΙV παρουσιάζει φυσική ανοσία σε αυτόν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι πολλά από αυτά τα «τυχερά» άτομα φέρουν το γονίδιο ΗLΑ Β57. Ετσι οι αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στη δράση του γονιδίου. Είδαν λοιπόν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο επιδρά στον θύμο αδένα, ένα όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσουν τη λειτουργία του θύμου αδένα και συνέκριναν την επίδραση σε αυτόν του γονιδίου ΗLΑ Β57 σε σύγκριση με άλλα γονίδια.
Αποδείχθηκε λοιπόν ότι τα άτομα που φέρουν το γονίδιο ΗLΑ Β57 παράγουν πιο «δυνατά» Τφονικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να κρατούν τον ιό υπό έλεγχο. Με βάση αυτό το εύρημα οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά θα αναπτυχθούν εμβόλια τα οποία θα προκαλούν την ίδια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε άτομα που δεν διαθέτουν φυσική ανοσία στον ιό.
Πάντως οι επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νature» καθηγητές Αρουπ Τσάκαμπορτι από το ΜΙΤ και Μπρους Γουόκερ από το Χάρβαρντ τόνισαν ότι, παρά τα θετικά αυτά αποτελέσματα, θα παρέλθει τουλάχιστον μία δεκαετία προτού ένα εμβόλιο βασισμένο στη νέα φιλοσοφία φθάσει στο κρεβάτι των ασθενών. «Ο ΗΙV αρχίζει σιγά σιγά να αποκαλύπτει το πρόσωπό του και αυτό είναι θετικό για εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γουόκερ, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι «σε κάθε περίπτωση έχουμε μακρό δρόμο μπροστά μας».