«Αν δεν παραδώσουν την έδρα τους, θα διαγραφούν οριστικά από το ΠαΣοΚ» έλεγε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στην κυρία Σοφία Σακοράφα και στους κκ. Ι. Δημαρά και Β. Οικονόμου, οι οποίοι χθες με απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι τρεις βουλευτές δήλωσαν παρόντες στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα μέτρα του μηχανισμού στήριξης. Μολονότι η στάση που θα τηρούσαν η κυρία Σακοράφα και ο κ. Δημαράς ήταν γνωστή πριν από την ψηφοφορία- ο κ. Οικονόμου αποτέλεσε έκπληξη-, το επιτελείο του Πρωθυπουργού αντιμετώπισε με οργή την τελική απόφαση των τριών βουλευτών.
Χθες το απόγευμα η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη επικοινώνησε με τους βουλευτές και τους ζήτησε να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα. Ο κ. Δημαράς δεν εντοπίστηκε, οι άλλοι δύο όμως αρνήθηκαν.
Στην περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία της διαγραφής θα πρέπει εντός των προσεχών ημερών να συγκληθεί η ΕΚΑΠ, δηλαδή το αρμόδιο όργανο του κόμματος.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν χθες ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή αυτή η συμπεριφορά βουλευτών οι οποίοι είχαν όλες τις ευκαιρίες να υποστηρίξουν τις απόψεις τους στα όργανα του κόμματος- όπου και ελήφθησαν οι αποφάσεις- και δεν έγιναν αποδεκτές. «Πώς θα εμφανιστούν οι συνάδελφοί τους σε δύσκολες περιφέρειες να υπερασπιστούν τα μέτρα, αν δεν τιμωρηθούν ουσιαστικά αυτοί οι τρεις;» ρωτούσαν.
Χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου συ ναντήθηκε με την κυρία Σακοράφα για αρκετή ώρα και επιχείρησε να τη μεταπείσει. Η βουλευτής όμως δεν άλλαξε γνώμη. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να συναντηθεί και με τον κ. Δημαρά, ο οποίος όμως απάντησε στον συνεργάτη του κ. Παπανδρέου: «Πες ότι δεν με βρήκες».
O κ. Οικονόμου δεν είχε δώσει κανένα σημάδι των προθέσεών του, αν και ορισμένοι παραξενεύτηκαν επειδή δεν χειροκρότησε ούτε μία φορά τον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Λίγο προτού ο κ. Φ. Πετσάλνικος διαβάσει την απόφαση για τη διαγραφή, ο Πρωθυπουργός που κατευθυνόταν προς την αίθουσα της Ολομέλειας έπεσε επάνω σε δημοσιογράφους. «Σε μια μάχη θα έχουμε και απώλειες» τους είπε.
Η κυρία Σακοράφα σε γραπτή δήλωσή της εξηγεί ότι θεωρεί κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς από αυτά πλήττονται για μια άλλη φορά μόνον αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».
Την αντίθεσή του «στην κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, στην υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και στην καταστροφή της μεσαίας τάξης» αντιτάσσει και ο κ. Οικονόμου. Δηλώνει ότι θα παραμείνει βουλευτής και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που θα εκφράζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ.
Ο κ. Δημαράς με τη δική του δήλωση στρέφεται ενάντια «στις σοφίες των τεχνοκρατών». «Εκτιμώ» αναφέρει «ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μαςη ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν» .
Απουσίαζε, αλλά στηρίζει ο Χρ. Παπουτσής
Αναταραχή προκλήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ με την ψήφο του κ. Χρ. Παπουτσή . Ο Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος λείπει σε προσωπικό ταξίδι στις ΗΠΑ. Το γεγονός όμως ότι η απουσία του συνέπεσε με την ψηφοφορία τού ιδιαιτέρως σκληρού πακέτου μέτρων δεν πέρασε απαρατήρητο από τους βουλευτές. Ετσι, όταν ακούστηκε το όνομά του χωρίς να διευκρινιστεί τι ψηφίζει, προκλήθηκε σούσουρο. Μάλιστα, συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Παπουτσή για να μάθει τι συμβαίνει.
Σύντομα το θέμα έληξε, καθώς έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπουτσής- ο οποίος επειδή έλειπε σε ιδιωτικό ταξίδι δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει με επιστολική ψήφο- είχε στείλει επιστολή, η οποία βρισκόταν στο προεδρείο της Βουλής. «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες μεγάλης ιστορικής ευθύνης για το σύνολο του πολιτικού κόσμουεπιθυμώ να εκφράσω την υποστήριξή μου στον αγώνα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στις επιλογές της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας από την πτώχευση» ανέφερε σε αυτήν. Χθες το βράδυ ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης συγκέντρωσε στην Ιπποκράτους τους γραμματείς των νομαρχιακών και περιφερειακών οργανώσεων του ΠαΣοΚ προκειμένου να ενημερωθούν για τα μέτρα που συνεπάγεται ο μηχανισμός στήριξης.
Από την αρχή της εβδομάδας υπήρχε προβληματισμός στο κόμμα για την ανάγκη να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις στον κόσμο για τα μέτρα. Η επιστράτευση υπουργών απορρίφθηκε σε αυτή τη φάση, καθώς εκτιμήθηκε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δεχθούν επιθέσεις από ψηφοφόρους και να σκιαστεί περισσότερο η εικόνα της κυβέρνησης. Ετσι η πρόσκληση στα γραφεία του κόμματος θεωρήθηκε πιο ασφαλής λύση.