Σε κατάσταση αμηχανίας και ανησυχίας περιήλθαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν το ΚΚΕ διά του κ. Αθ. Παφίλη έθεσε ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 28 παρ.

2 του Συντάγματος, θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων που συνοδεύουν τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ συνιστά εκχώρηση αρμοδιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης σε όργανα διεθνών οργανισμών και ως εκ τούτου για την ψήφισή του απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία 3/5. Με την πρόταση συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Π. Λαφαζάνη.

Στο αίτημα ετοιμάστηκε να απαντήσει ο κ. Ντ. Ρόβλιας, όμως τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος άφησε το θέμα ανοιχτό προτείνοντας να κριθεί αφότου θα είχαν μιλήσει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης είχε μελετηθεί από την προηγούμενη ημέρα ως αντίδραση για την περίπτωση που υποβαλλόταν σχετικό αίτημα και με έναν βασικό στόχο: να δημιουργήσει πρόβλημα στον κ. Αντ. Σαμαρά, θέτοντας με απολύτως διλημματικό τρόπο το ζήτημα ψήφισης των μέτρων. Το ενδεχόμενο της αυξημένης πλειοψηφίας είχε εξεταστεί από τον κ. Παπανδρέου και τους επιτελείς του, αν και ήταν δεδομένα δύο πράγματα. Από τη μια πλευρά ότι το αίτημα για έγκριση του νομοσχεδίου με 180 ψήφους θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ότι εκχωρείται μέρος της εθνικής κυριαρχίας και δικών της αρμοδιοτήτων. Από την άλλη πλευρά η προσφυγή στην αυξημένη πλειοψηφία είναι βάσει του Κανονισμού της Βουλής ασύμβατη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο.

Ενδεικτικός των διαθέσεων ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ ΚΚΕ, ΠαΣοΚ και ΝΔ: « Δεν θελήσαμε να μπούμε στην ουσία. Θέσαμε το ζήτημα από μια ορισμένη πολιτική σκοπιά », είπε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα . Η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν πως « η πολιτική και η Ιστορία έχουν πολλά γυρίσματα.Θα σας απαντήσουμε στο όνομα της ουσιαστικής δημοκρατίας, της δημοκρατίας της ευθύνης », ενώ ακολούθησε η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα: «Το Σύνταγμα προβλέπει ότι αυτά τα καθορίζει η κυβέρνηση που εισάγει το νομοσχέδιο.Το εισήγαγε με απλή πλειοψηφία. Ετσι συζητείται το νομοσχέδιο. Ετσι αντιμετωπίζεται το θέμα».