Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη γιόρτασε χθες τα γενέθλιά της (χρόνια πολλά!) με ένα διπλό δώρο στον εαυτό της. Ψήφισε με γνώμονα τη συνείδησή της για ένα εθνικό θέμα και ταυτόχρονα απηλλάγη από την ιδιότητα του στελέχους υπό την αρχηγία του κ. Αντ. Σαμαρά.

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ πιστεύουν ότι και ο κ. Σαμαράς, με τη στάση που επέλεξε στην ψηφοφορία για τη συμφωνία με το ΔΝΤ, δεν είχε στόχο μόνο να υποστηρίξει αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή του αλλά και να απαλλαγεί από την κυρία Μπακογιάννη έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί αν η ΝΔ χάσει σε πρόωρες εκλογές (το φθινόπωρο π.χ.).

Η κυρία Μπακογιάννη πάντως φέρεται να πιστεύει ότι ως το τέλος του 2010 ο «αστεροειδής της κρίσης» θα έχει προκαλέσει τη δραματική εξαφάνιση των δύο μεγάλων κομμάτων (ό,τι έγινε με τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια) και γι΄ αυτό (παρ΄ ότι επισήμως το αρνείται) ετοιμάζει έναν νέο πολιτικό φορέα για «την Ελλάδα της επόμενης μέρας» (για να χρησιμοποιήσω μια χαρακτηριστική φράση της…).

***

Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θέμα της ανάθεσης ρόλου συμβούλου του ελληνικού κράτους στην εταιρεία Lazard. Πρόκειται για μια εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων που ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση χρέους εταιρειών και κρατών. Η κυβέρνηση βέβαια έχει διαψεύσει ότι ανέθεσε στη Lazard την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Τους πιστεύω. Μου λένε ότι η Lazard έχει αναλάβει να «αναδιαρθρώσει» το χρέος του ΟΣΕ, ο οποίος θα εκπλαγώ αν περάσει ο Μάιος και δεν έχει καταργήσει τα μισά δρομολόγια…

Η «πλάκα» είναι ότι μόλις είπε ο πρόεδρος της ΝΔ το όνομα «Λαζάρ» βουλευτές του ΠαΣοΚ καταφέρθηκαν εναντίον του. «Γιατί κάνετε έτσι;» ρώτησε δήθεν σαστισμένος ο κ. Φ. Πετσάλνικος. «Ο κ. Σαμαράς απλώς αναφέρθηκε σε κάποιον κ. Λαζάρ». Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ξέρει τίποτε για το «έγκλημα στο Οριάν Εξπρές». Απλώς δεν θέλει να ξέρει (και θέλει να το δείξει).

***

«Δεν είμαστε Βαγδάτη». Αυτό είναι το μήνυμα του κ. Π. Γερουλάνου (στο σκίτσο) προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τους τουρ oπερέιτορ σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το κύμα ακυρώσεων κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα. Μου λένε ότι ο υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να πληρώσει τις οφειλές του κράτους για διαφημίσεις προηγούμενων ετών σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Πιστεύει έτσι ότι θα πετύχει περισσότερο ευμενή κάλυψη των γεγονότων στη χώρα. Μακάρι να το πετύχει. Ο υπουργός κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο μια κυβέρνηση που έχει κλείσει επτά μήνες στην εξουσία θα έπρεπε να είχε προνοήσει νωρίτερα για περισσότερα.

***

Η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Σούλα Μερεντίτη θύμωσε με την κυρία Σοφία Σακοράφα και τους κκ. Ι. Δημαρά και Β. Οικονόμου. «Τι παριστάνουν αυτοί;» την άκουσε συνεργάτης μου να λέει σε άλλους, εξίσου θυμωμένους βουλευτές. «Τους ευαίσθητους ή τους ανεύθυνους για την πατρίδα και τη δημοκρατία;».

***

Αντίθετα, ο κ. Θ. Πάγκαλος ήταν στωικός και έλεγε σε άλλο πηγαδάκι ότι δεν τον εξέπληξε η επιλογή της κυρίας Σακοράφα. Θυμήθηκε ότι η Σοφία, η οποία το 1994 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του, σε κάποιες ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε συνταχθεί με τον κ. Δ.Αβραμόπουλο.

***

Η ασφάλεια του Κοινοβουλίου απασχολεί τους περισσότερους βουλευτές. Μάλιστα συνεργάτης μου άκουσε τον κ. Π. Καμμένο να συζητεί (μεταξύ σοβαρού και αστείου) σχέδιο διαφυγής από το Κοινοβούλιο. Ο βουλευτής ανακάλυψε παράθυρο του πρώτου ορόφου από το οποίο μπορεί κανείς να αποδράσει με ασφάλεια.

Πάντως το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο. Είναι αδιανόητο οι βουλευτές να φοβούνται όχι μόνο έξω από το Κοινοβούλιο αλλά και μέσα σε αυτό.

***

Μια άλλη πληροφορία που δεν θα μπορούσα να τη θεωρήσω «καλό οιωνό» (αν είναι αληθινή) είναι ότι οι αστυνομικοί συνοδοί υπουργών και βουλευτών κλήθηκαν από την Ασφάλεια να δίνουν διαρκώς αναφορά για τις μετακινήσεις τους. Θυμίζω ότι ανάγκη τόσο αυστηρής και διαρκούς φύλαξης έχουν μόνο οι εκπρόσωποι ολοκληρωτικών καθεστώτων και ότι η Ελλάδα είναι Δημοκρατία. Αρα, κάτι δεν πάει καλά…

***

Θαύμα στη Βουλή. Εμφανίστηκε ο κ. Κ. Καραμανλής . Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να μην εμφανίζεται στο κέντρο της Αθήνας (επιβεβαιώνοντας ότι εξακολουθεί να διαθέτει οξύ πολιτικό ένστικτο).

Ο κ. Καραμανλής έκανε μια εξαίρεση χθες, βρήκε θέση στα ορεινά του Κοινοβουλίου, ψήφισε τηρώντας την κομματική πειθαρχία και επέστρεψε στην «αυτοεξορία» της Ραφήνας.