«Ξέσπασαν» χθες ορισμένοι για την κατάσταση στο Γ ‘ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ Δ ΚΠΣ) και άλλοι για την πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμμάτων στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας είπε ότι έχουν λάβει χώρα ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, δίνονται ως παράδειγμα έργο του ΟΣΕ που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η απορρόφηση κεφαλαίων δεν ξεπερνά το 55%. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πάρτι της διασπάθισης των εθνικών και κοινοτικών πόρων τελειώνει εδώ μια και καλή» και πρόσθεσε ότι «όσοι αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε αδιαφανείς υποθέσεις θα λύσουν τους λογαριασμούς τους με τη Δικαιοσύνη».

Σε παρέμβαση προέβη και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Πονσέ, ζητώντας να προωθηθούν τα έργα προστασίας περιβάλλοντος ενώ, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία, είπε ότι αν η Ελλάδα αποτύχει στις μεταρρυθμίσεις δεν θα το κατανοήσει κανείς.

Πάντως χθες υπεγράφησαν οι Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2010) ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας. Μαζί με άλλους πόρους (Ταμείο Συνοχής, Κοινοτικές Πρωτοβουλίες) το συνολικό ποσό που μπορεί να εκταμιεύσει η χώρα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, που προς το παρόν μένουν αζήτητα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Κατσέλη ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα υλοποίησης του ΕΣΠΑ είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς τους πρώτους έξι μήνες εφέτος έχει διπλασιαστεί το ποσοστό απορρόφησης, που πλέον κινείται πάνω από 6%. (Η κυβέρνηση παρέλαβε το ΕΣΠΑ με απορρόφηση 3%.) Για όλο το 2010, πρόσθεσε η υπουργός, ο στόχος είναι να ξεπεραστεί το 15%.

Αντίθετα, εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση ήταν λιγότερο αισιόδοξοι. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του επιμελητηρίου από πέρυσι δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα να χαθούν έξι πολύτιμοι μήνες, και ότι για να μην υπάρξει απώλεια πόρων χρειάζεται διαβούλευση, ταχύτητα και εγκατάλειψη κάθε ερασιτεχνισμού. Εξάλλου ο εκπρόσωπος της αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μ. Σμύρης ισχυρίστηκε ότι η απορρόφηση πόρων δεν ξεπερνά το 4% και υποστήριξε ότι για να μην υπάρξει απώλεια πόρων το 2010 θα πρέπει να απορροφηθούν τους επόμενους επτά μήνες περίπου 880 εκατ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Σημειωτέον ότι έστω και αν αυτό ήταν δυνατόν, δεν θα μπορούσε να καλυφθεί το εθνικό σκέλος των δαπανών λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναφερόμενη στην κυβερνητική στρατηγική, είπε ότι αυτή κινείται σε δύο άξονες:

* Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση και την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με απλούστευση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την άρση των εμποδίων και αντικινήτρων.

* Ο δεύτερος είναι η αποτελεσματική χρήση των δημοσίων επενδύσεων και των κοινοτικών κονδυλίων.