Απέναντι στους φόβους για φαινόμενα ντόμινο η Ισπανία και η Πορτογαλία καταγγέλλουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος τους. «Η κερδοσκοπία δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία οικονομική βάση» τονίζει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες. Τις «απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις» των αγορών και τις κινδυνολογικές φήμες στηλιτεύει η Ισπανία.

Ο Ζοζέ Σόκρατες επισκέφθηκε σήμερα το πρωίτο Παρίσι -πριν προσέλθει στη σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο κορυφής στις Βρυξέλλες- από όπου και διεμήνυσε ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για την οικονομική ανάκαμψη

«Η Πορτογαλία έχει σήμερα ένα δημόσιο χρέος κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Είναι μία από τις χώρες που θα μειώσουν περισσότερο το έλλειμμά τους αυτό το έτος» δήλωσε ο Σόκρατες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.

«Η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της Ελλάδας, ούτε από την άποψη του ελλείμματος, ούτε από την άποψη του χρέους, ούτε πρόκειται για τις στατιστικές που είναι αξιόπιστες στην Πορτογαλία» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος σήμερα να προβούμε σε εικασίες κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αυτό δεν αντιστοιχεί σε τίποτα από χρηματική και οικονομική άποψη, είναι χώρες που έχουν χρέος που βρίσκεται στον μέσο όρο της ευρωζώνης» τόνισε ο Φιγιόν.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα, κατήγγειλε τις «απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις», οι οποίες προκάλεσαν αυτή την εβδομάδα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, και υπογράμμισε ότι ο νέος ισπανικός ποινικός κώδικας θα τιμωρεί αυτές τις πρακτικές.

«Αυτή την εβδομάδα δημιουργήθηκαν ανησυχητικές καταστάσεις εξαιτίας πληροφοριών που στερούνταν οποιασδήποτε αντικειμενικής βάσης, που μας έκαναν κακό και επηρέασαν με αρνητικό τρόπο την οικονομία μας. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες» δήλωσε η Ντε λα Βέγκα έπειτα από συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης αναφερόταν σε κινδυνολογικές φήμες που κυκλοφόρησαν την Τρίτη προκαλώντας πτώση του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης κατά 5,41%. «Η Ισπανία δεν θα δεχθεί να παίζουν με το κύρος της και να θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική αγορά της με συμπεριφορές που είναι αντικοινωνικές και πρέπει να τιμωρούνται» προσέθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε πως η μεταρρύθμιση του ισπανικού ποινικού κώδικα που πρόκειται να υιοθετηθεί προσεχώς από τη Γερουσία «θα τιμωρεί τη διάδοση πληροφοριών ή φημών με στόχο τη μεταβολή της τιμής» μιας χρηματιστηριακής αξίας. «Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους κερδοσκόπους» υπογράμμισε.