Με αναπτερωμένο ηθικό αντιμετωπίζουν το μέλλον τα στελέχη των επιχειρήσεων. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της νέας έκθεσης για το διεθνές επιχειρηματικό κλίμα που δημοσίευσε χθες η εταιρεία συμβούλων Εrnst & Υoung. Διότι τα 800 ανώτατα στελέχη από όλο τον κόσμο που έλαβαν μέρος στην έρευνα, αποκάλυψαν ότι η ιδέα της ανάπτυξης και της μεγέθυνσης της επιχείρησής τους επέστρεψε στο τραπέζι όπου χαράσσουν τη στρατηγική τους, καθώς η ιδέα της εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση αρχίζει να κυριαρχεί και πάλι στις πεποιθήσεις τους.

Γιατί οι μάνατζερ αντιμετωπίζουν και πάλι με αισιοδοξία το μέλλον; Επειδή διευκολύνονται και πάλι οι όροι δανεισμού των επιχειρήσεων. Δηλαδή το χαμόγελο επιστρέφει στα χείλη των επιχειρηματιών κατά τρόπο ευθέως ανάλογο με την αύξηση της ρευστότητας στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ουδέν το καινοφανές. Πάντοτε έτσι συνέβαινε.

Αναλυτικά η έρευνα της Εrnst & Υoung με τίτλο «Βαρόμετρο κεφαλαιακής εμπιστοσύνης»(«Capital confidence barometer»), η οποία διενεργήθηκε στα τέλη Μαρτίου, έδειξε ότι το 57% των επιχειρήσεων δηλώνει μεγάλη ή πολύ μεγάλη πιθανότητα εξαγοράς άλλων εταιρειών μέσα τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο σχεδόν συγκριτικά με το 33% που είχε καταγραφεί σε ανάλογη έρευνα της εταιρείας πριν από έξι μήνες. Μάλιστα το 47% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με το 25% των ερωτηθέντων τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλωστε το 76% των επιχειρήσεων εστιάζουν πλέον τις στρατηγικές τους σε θέματα ανάπτυξης, σε σύγκριση με το 56% πριν από έξι μήνες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι «η εμπιστοσύνη στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά πιστώσεων παρουσιάζει επίσης βελτίωση» καθώς «το 62% αναμένει ότι τα οικονομικά μέσα για τη χρηματοδότηση σημαντικών κεφαλαιουχικών έργων και εξαγορών θα καταστούν διαθέσιμα εντός των επόμενων 12 μηνών».

Η εκ των υπευθύνων της έρευνας Πιπ Μακ Κρόστι εξήγησε: «Χάρη στην αυξημένη ρευστότητα, βλέπουμε εταιρείες πιο πρόθυμες να πραγματοποιήσουν εξαγορές που είχαν αναβάλει στο παρελθόν. Η μελέτη δείχνει ότι έχουμε πλέον περισσότερους δυνητικούς αγοραστές παρά πρόθυμους πωλητές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιθετικών προσεγγίσεων» . Οταν υπάρχει όμως χρήμα (έστω και προσδοκία χρήματος…) υπάρχει και εμπιστοσύνη για το μέλλον. Η έρευνα έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία συνολικά παρουσιάζει βελτίωσητο 40% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ύφεση θα τελειώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 30% του περασμένου Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, 64% των ερωτηθέντων μάνατζερ δηλώνουν πλέον πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας στην οποία δραστηριοποιούνται, ενώ σε ποσοστό 69% αισιοδοξούν για τις προοπτικές της εταιρείας τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή των αισιόδοξων και των μεμψίμοιρων. Οι πλέον αισιόδοξοι μάνατζερ εντοπίζονται στην Αυστραλία (93%), στην Ινδία (91%), στη Βραζιλία (83%) και στην Κίνα (80%).

Την έκπληξη κάνουν βεβαίως οι αυστραλοί μάνατζερ, που φαίνεται να ξεπερνούν τη μεγαλύτερη φοβία τους, η οποία, σύμφωνα με άλλες έρευνες, είναι η διεθνής τρομοκρατία. Οι άλλοι επιχειρηματίες της Δύσης διατηρούν σε γενικές γραμμές τον σκεπτικισμό τους: οι Γάλλοι αισιοδοξούν σε ποσοστό μόλις 44%, οι Αμερικανοί σε ποσοστό 56% και οι Βρετανοί σε ποσοστό 57%.

Σ ε ό,τι αφορά τους βιομηχανικούς κλάδους, το 61% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ύφεση στον κλάδο τους θα τελειώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 49% που είχε καταγραφεί πριν από έξι μήνες. Μεταξύ των κλάδων, η έρευνα δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης καταγράφεται στον κλάδο της Αυτοκινητοβιομηχανίας (81%), ενώ το μικρότερο στον κλάδο της Ενέργειας και των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (59%).

Ωστόσο ο κλάδος της Ενέργειας και των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, μαζί με τον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας και των Βιοεπιστημών, είναι και αυτοί που εστιάζουν περισσότερο στη μη οργανική ανάπτυξη και προσανατολίζονται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.